Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Hetvenezer amerikai híd omolhat össze bármelyik pillanatban

2007.08.03. 09:14
Évente 15 milliárd dollárral kevesebb pénz jut az amerikai úthálózat fejlesztésére, mint ami csak az állagfentartásra kéne. A szakértők szerint 73 694 híd van a szerdán összeomlott minneapolisihoz hasonló állapotban. Most mindenki vad ígérgetésbe kezdett.

73 694 amerikai hidat minősítettek 2007 elejéig a szerda este összeomlott minneapolisi hídhoz hasonlóan szerkezeti hibásnak az Egyesült Államokban, írja az AP. A mérnökök becslése szerint valamennyi veszélyes híd felújítása 188 milliárd dollárba (34 350 milliárd forintba) kerülne és legalább húsz évig tartana.

Az amerikai autópálya-felügyelet szerint csak az autópályahidak felújítására 55 milliárd dollárt kéne fordítani. Csupán az autópályák karbantartása 75 milliárd dollárba kerülne évente, de csak hatvanmilliárd jut rá - azaz az úthálózat minősége és biztonsága évről évre romlik, írja az AP.

A témában érintett állami és civil szervezetek szerint az amerikai szövetségi és állami törvényhozások eddig nem igazán törődtek a problémával, legalábbis a költségeket nem teremtették elő. A négy emberéletet követelő minneapolisi tragédia után azonban a politikusok is aggodalmaskodó nyilatkozatokat adtak ki.

"Ettől rettegek nap mint nap" - jelentette ki az AP-nek Patty Murray szenátor, a közlekedési költségvetést felügyelő bizottság elnöke. "Tényleg aggasztó, mennyire nem fektetünk be a közlekedési infrastruktúrába. Ha valóban választóink biztonsága a fontos számunkra, elő kell teremtenünk a pénzt" - mondta.

Párttársa, a szenátusi demokrata többség vezetője, Harry Reid szerint a katasztrófa "ébresztő volt, megmutatta, hogy országszerte rogyadozik az infrastruktúra".

Az ígérethullámra a Fehér Ház is rácsatlakozott. "Most minden amerikainak össze kell jönnie a gyászban, majd segítenie kell az újjáépítésben" - jelentette ki a demokraták nyilatkozataira válaszolva Scott Stanzel helyettes szóvivő.

Bár a minneapolisi hídomlás okai még mindig nem ismertek, egyre valószínűbb, hogy a híd szerkezeti sérülései okozták. A hídon ugyan felújítási munkák is folytak, de azok csak az útfelületet érintették, így nem okozhatták a tragédiát. Egy tegnap nyilvánosságra került jelentés szerint a hídon szerkezeti repedések voltak, de ennek ellenére közlekedésre alkalmasnak találták.