Gyárfás
16 °C
29 °C

Aki jól tanul, ingyen telefonálhat

2008.03.01. 11:39
A hátrányos helyzetű városrészek diákjait ajándék telefonokkal ösztönözné tanulásra New York. Aki jól teljesít, mobilt kap, 130 ingyen lebeszélhető perccel, s ha továbbra is tartja a színvonalat, a város újra feltölti kártyáját.

Bár a New York-i iskolákban tilos a mobiltelefon, a város most mégis 2500 készüléket oszt szét a jó jegyeket szerző és példás magatartású diákok között. A program révén Joel Klein, a városvezetés oktatási felelőse azt szeretné megtudni, hogy a hátrányos helyzetű városrészek tanulói motiválhatók-e ezzel a különös módszerrel.

A kísérleti program hét, "tűzfészeknek" tartott iskolában indul el. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok mobiltelefonjához 130 percnyi lebeszélhető idő is dukál. Amennyiben a nebulók továbbra is jó jegyeket szállítanak, a város újabb ingyenperceket tölt fel kártyájukra.

Azokat a kritikákat, amelyek szerint a tanárok ezzel a saját maguk által felállított mobiltilalmat kérdőjelezik meg Klein határozottan visszautasította. "Kosárlabdázni is csak a tanítás után, és nem a matekórán lehet" - mondta. Ráadásul ezeken a mobilokon a tanárok és a felügyelők sms-eket küldhetnek a tanulóknak, hogy felhívják figyelmüket a rájuk váró feladatokra, tesztekre.