Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A haláleset után csak félgőzzel üzemel a vízipark

2004.07.26. 13:42
Mindenki szabályszerűen és lelkiismeretesen végezte dolgát a medence partján - nyilatkozott a mogyoródi Aquaréna létesítményigazgatója hétfőn. A víziparkban szombaton életét veszítette egy helybéli fiú, akinek holttestét csak zárás után találták meg a park legmélyebb medencéjében. A létesítmény még két napig kevesebb medencével és kedvezményes áron fogadja a látogatókat.
A belső műszaki vizsgálat szerint minden az előírásoknak megfelelő volt abban a medencében, amelyben szombaton fulladt bele egy 15 éves fiú - közölte hétfőn a mogyoródi Aquapark műszaki igazgatója az MTI-vel. A balesetet követően a medence vizét leengedték, s szárazon, gondosan átvizsgálták a lefolyók, a csúszda, a falak állapotát, annak kiderítésére, nem ezek esetleges hiányosságai játszhattak-e közre a tragédiánál, de semmi ilyen jelet nem találtak - mondta Éliás Gyula. A kérdéses medence jelenleg is üresen áll, újbóli feltöltése délután kezdődik, s szerdától fogadja majd ismét a vendégeket, akik addig a többi hat medencét vehetik igénybe.

Nem felelősek

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Két csúzdafelügyelő és két úszómester is dolgozott a három és fél méter mély, úgynevezett "akrobata medencénél", amelyben zárás után megtalálták a tizenöt éves mogyoródi fiú holttestét - mondta el az Index kérdésére Rajnai Róbert, létesítményigazgató. Volt olyan időszak is, amikor a váltáskor öten felügyeltek a fürdőzőkre - tette hozzá az Aquaréna vezetője, aki szerint mindenki szabályszerűen és lelkiismeretesen végezte dolgát a medence partján. Bár még a belső vizsgálat nem zárult le, az előzetes megállapítások alapján a létesítmény dolgozói nem felelősek a halálesetért, senkit nem kell mulasztás miatt elbocsátani.

A víziparkban kétszázan dolgoznak, tizenöt úszómester és tizennyolc csúszdafelügyelő gondoskodik a balesetmentes fürdőzésről, mindenhol figyelmeztető táblák, sőt hangosbemondó ismerteti a rendszabályokat. Ezen felül a csúszdáknál például csak a szabad pályát jelző lámpa kigyulladása után engedik a sorban állókat lecsúszni.

Sok azonban a fegyelmezetlen vendég, előfordul, hogy naponta két-három alkalommal is ki kell menteni valakit a vízből - mondta el az igazgató.

Zavaros víz

Az, hogy zárásig nem vették észre a medencében lévő holttestet, a létesítményigazgató szerint annak tudható be, hogy körülbelül öt másodpercenként ugrik, vagy esik a csúzdából valaki a medencébe, és nem látni le a folyamatosan pezsgő víz aljáig. A mogyoródi fiút kísérő család kereste az eltűntet, kétszer be is mondatták a hangosbemondón, de csak zárás után kérték, hogy keresse meg a vezetőség. A holttestet ekkor találták meg a medence alján.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
A vezetőség és az alkalmazottak "értetlenül állnak a sajnálatos esemény előtt", az első vizsgálatot lefolytató mentőorvos feltételezése szerint azonban az ok valószínűleg a hirtelen stresszre vezethető vissza. A gyakorlatlan ugró a vízbe érve könnyen "bepánikolhat", rosszul veszi a levegőt, helyette vizet szív be, ami fokozza az ijedtséget, s ezért újabb víz kerül a tüdőbe.

Két napig csökkentett üzem

Szombaton egyébként mintegy háromezer-hatszáz vendége volt az Aquarénának, azonban szerdáig ennek csak körülbelül felét fogadják majd a haláleset miatt, ugyanis a vizsgálat lezárultáig, és a fertőtlenítési munkák befejődéséig lezárva tartják az érintett medencéket. A rendkívüli időszak alatt kedvezménnyel léphetnek be a park területére a fürdőzők, de hogy ne legyen zsúfoltság a többi medencében, ezért legfeljebb kétezren szórakozhatnak majd vízi létesítményben.

A hétfőn elrendelt boncolás és egyéb vizsgálatok eredményei csak két-három nap múlva várhatók, a rendőrség államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a tragédia körülményeit - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese hétfőn az Index érdeklődésére.

Két fürdőzőt nyelt el a Tisza
Két fiatal merült el a Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán, az egyiknek a holttestét már megtalálták, míg a másik után még kutatnak a vízirendészet munkatársai, a tűzoltók, a búvárok és a határőrök - tájékoztatta a rendőrség hétfőn az MTI-t. Tiszaadonynál egy 29 éves fiatalember veszett a folyóba szombaton, holttestét néhány kilométerrel odább, hétfőn reggel találták meg - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtóreferense. Fényeslitkénél egy 22 éves egyetemista ment a Tisza vízébe vasárnap, és azóta nem került elő - mondta Fülöp Gergely. A rendőr hadnagy hozzátette: mindkét személy tiltott helyen fürdött a folyóban, barátokkal voltak, akik azonban nem tudtak rajtuk segíteni.