Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Ártatlan a Mohamed-karikatúrák megjelentetője

2007.03.22. 20:33
Egy francia bíróság felmentette annak a szatirikus magazinnak a szerkesztőjét, amely megjelentette a korábban Dániában is nagy port kavart, a muszlimokat sértő rajzokat.

A francia humorlap ellen a Mohamed prófétát ábrázoló rajzok miatt a párizsi Nagy Mecset és a Francia Iszlám Szervezetek Egyesülete emelt vádat, mivel állításuk szerint a Charlie Hebdo magazin kigúnyolta a muszlimokat.

A szerkesztő határozottan kiállt amellett, hogy a rajzok nem a muszlimokkal, hanem a terroristákkal szemben foglalnak állást.

A felelős szerkesztő Philippe Valt akár 6 millió Ft-nak megfelelő pénzbírságra és 6 hónap börtönre is ítélhették volna. A tárgyalás hatalmas tömeget vonzott a párizsi bíróságra, a felmentő ítélet kihirdetését követően pedig tapsvihar tört ki a tárgyalóteremben.

A szerkesztő úgy nyilatkozott, hogy a döntés győzelem a francia világias muszlimok számára.

Ismétlés a tudás anyja

Ez nem az első ilyen eset, tavaly októberben egy bíróság már felmentette a dán Jyllands Post szerkesztőit a becsületsértés vádja alól, miután elsőként jelentettek meg a muszlim vallást sokak szerint sértő rajzokat.

A döntést követően az egész muszlim világ egyként hördült fel és vonult az utcára, az iszlám törvényei szerint ugyanis Mohamed próféta bármilyen ábrázolása tiltott és szigorú büntetést von maga után.

Sarkozy a karikatúrák mellett

Miután a Charlie Hebdo 2006 februárjában szintén megjelentette a karikatúrákat, az esetet a francia muszlim csoportok sem hagyták szó nélkül. Sokan egyébként a szabad véleménynyilvánítás és a szólásszabadság próbájaként fogják fel az ügyet, az érdeklődést pedig csak fokozta, hogy az új francia elnökjelölt és egyben leköszönő belügyminiszter Nicolas Sarkozy is kiállt a lap mellett.

A támogatását tanúsító levelet a bíróság bizonyítékként használta fel az ügyben, amelyben a hathatós "inkább legyenek ilyen karikatúrák, mint hogy semmilyen karikatúra se legyen" gondolatmenettel érvelt.

Az olyan rajzok, mint amelyeken például Mohamed egy bomba alakú fejfedőben látható, több muszlim országban is zavargásokat okoztak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!