Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Ezer áldozat az indiai monszunban

2005.07.29. 17:33
A kommunikációs rendszerek tökéletlensége is hozzájárult ahhoz, hogy több mint ezer ember halt meg az Indiát sújtó monszunesőzésekben. Bombayben megbénult az élet.

Több mint ezer halálos áldozatot szedtek Indiában a héten a monszunesőzések okozta áradások és földcsuszamlások. A halálesetek többsége India pénzügyi fővárosában Bombayben és ennek térségében történt. A nyugat-indiai nagyvárosra rekordmennyiségű csapadék zúdult, aminek következtében szinte teljesen megbénult az élet az elmúlt napokban.

#alt#
Munkás fertőtleníti a szemetet Bombayben (Fotó: EPA)

A monszunesőzés jelentős fennakadásokat okozott a szárazföldi, vasúti és légi közlekedésben Máhárástra államban, melynek Bombay a központja. Bombayben azonban már észrevehetően javult a helyzet. A légi közlekedés helyreállt, az utcák nagy részét megtisztították, a legtöbb vonat is újra közlekedik.

Az időjárás okozta megpróbáltatásokhoz járult, hogy szökőárveszélyről szóló szándékos rémhírkeltés tömeges pánikot váltott ki Bombay egyik nyomornegyedében péntekre virradóra, a pánik további 19 halálesethez vezetett. A rémhír terjesztői vélhetően azt tervezték, hogy kirabolják az üresen hagyott kunyhókat.

A BBC azt elemzi, hogy miért volt ilyen magas az áldozatok száma. "Nincs hatékony eszköz a közvélemény tájékoztatására, nincs rádiós összeköttetés a rendőrség, a tűzoltóság és a kórházak között, és összeomlott a hibabejelentő hálózat."