József, Bánk
-7 °C
0 °C

Polgármesteri székből giccses valóságshow-ba

2005.03.24. 10:46
Míg Magyarországon a félvalóságshow-k kategóriájában Győzike viszi a prímet, addig Szlovákiában egy kassai milliomos pár próbál görbe tükröt állítani a társadalom elé. Brano Mojsej és neje, Nora Mojsejová megegyeztek a Markiza kereskedelmi tévécsatornával, hogy a villájukban szerveznek egy reality-műsort, kétmilliót ajánlva a győztesnek. A fődíjért versengők között van a szlovákiai Csekej egykori első embere is.

A barokkosan fényűző, újgazdag ízlésvilágot tükröző villába tizenkét vállakozó szellemű játékos költözik be, és majd ezek közül választják ki a nyertest. A történet valójában nem a versenyzőről szól majd, hanem a házigazda Mojsej családról, így az egész játék szabályrendszerét is ők találják ki, illetve rájuk szabják. A játékba nem a nézők szavazzák be a versenyzőket, hanem Mojsej és Mojsejová választja ki a nekik tetszőket. A játékból való kiesésről - bár a játékszabályok egyelőre még nem világosak - is valószínűleg Mojsejék döntenek majd.

Politikus a kamerák előtt


Oskar Bíro az utolsó rostán
Kép: Markiza TV

A kiválasztottak között van Oskar Bíro is, aki tizenegy éven keresztül volt a Nyitra melletti kisfalu, Csekej (Cakajovce) polgármestere. Pár éve Brano Mojsejhez hasonlóan alkoholista lett, és a faluban terjedő szóbeszéd szerint ugyanabban az elvonóintézetben gyógyíttatta magát, mint az énekes. A szlovák lapok már február közepén cikkeztek a politikus jelentkezéséről, a települést is megosztotta első emberük váratlan lépése. Míg vannak, akik szerint Bíro megbolondult, mások a valóságshow esélyesének látják, és szurkolnak neki.

A válogatók során Mojsej azt szabta feltételül, hogy Bíro csak akkor kerülhet be a döntőbe, ha azonnal lemond polgármesterségéről, a férfi egy percnyi gondolkodás után rábólintott. Oskar Bíro már február 7-én benyújtotta hivatalosan lemondását a falu képviselő-testületének, így a falunak azóta nincs polgármestere, az előrehozott választások tavasszal lesznek. Saját bevallása szerint, ha megnyeri a kétmillió koronát, alkoholisták gyermekeivel szeretne foglalkozni. Ha nem sikerül megnyerni a játékot, akkor az is elképzelhető, hogy Bíro újra indul a polgámesteri címért.

Tizenhatezren jelentkeztek


Oskar Bíro nyilatkozik
Kép: Markiza TV

A show még a beválogatásnál tart, a lakók egyelőre nem költöztek be a házba. Ennek ellenére a néhány adás alatt találkozni lehetett pár extrém esetettel. Eredetileg több mint tizenhatezren jelentkeztek, és belőlük választottak ki pár ezret a szervezők, és ezeket az emberket engedték némileg megalázó módon Mojsejék elé. A jelentkező beállt egy kamera elé, kapott egy percet a bemutatkozásra, egy másik szobában meg Mojsejék figyelték - vagy nem - egy nagy plazmaképernyőn a játékosokat.

A várakozások szerint hiába szidja a párt már most a fél ország, mindenki őket fogja nézni, és műsorukban majd bebizonyítják, hogy nem ők az őrültek, hanem azok, akik hozzájuk jelentkeztek.

Kik is Mojsejék?

Fotó: mojsejovci.markiza.sk

Szlovákiai forrásunk szerint Brano Mojsej egy alkoholgondokkal küzdő, lecsúszott, harmadrangú énekes, aki még haknizni sem tudott igazán. CD-je lassan már csak élelmiszerboltokban kapható, 39 koronáért, ami körülbelül két liter kóla ára. A pár vagyonát a feleség szerezte, egyesek szerint a meciari érában a Kassai Vasműben dolgozott valamilyen aszisztensi állásban, és szinte bizonyos, hogy az ottani vagyonkimentés részese volt. Ha most kérdezi valaki, hogy mivel is foglalkoznak, Brano csak annyit tud elmagyarázni, hogy felesége svájci üzleti köröknek ad pénzügyi tanácsokat.

Kettejük szlovák bulvársajtóból ismert életstílusa sokakban kelt ellenérzést. A lakásuk a lehető leggiccsesebben van berendezve, Versace bútorokkal, aranyozott kávéscsészével, három Mercedesszel. Nora Mojsejovának negyven bundája, több száz cipője és mérhetetlenül sok ruhája van. A kutyájuk (amit Saddam egyik fia után Udajnak hívnak) csak a legdrágább húsokon él, amilyeneket az ország 98 százaléka jó, ha egyszer lát életében.