Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Felrobbant egy tartály a Mol komáromi gyárában

2006.11.20. 17:36
Két ember, köztük egy tűzoltó szenvedett égési sérüléseket, amikor robbanás történt egy üzemanyag-tartályban Komáromban, a Mol gyárában hétfőn kora délután - tájékoztatta az MTI-t Váradi-Cseppely Sándor főhadnagy, a megyei katasztrófavédelem ügyeletese.
A részletekről később Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: az ipari üzem területén egy 2000 köbméteres üzemanyag-tartályban karbantartási munkákat végeztek hétfőn.

Nem volt üzemanyag, csak sár

A tartályban nem volt üzemanyag, de az alján összegyűlt az üzemanyagsár. Ez, egyelőre ismeretlen okból, begyulladt, a tűzoltókat nem sokkal délután két óra után riasztották - tette hozzá.

Beszámolója szerint a tűzoltók két autóval érkeztek a helyszínre, s éppen előkészültek a tűz oltásához, amikor bekövetkezett a robbanás: a tartályban lévő üzemanyag-gőz a hő hatására belobbant, a tartályban megemelkedett a nyomás, s robbanás alakult ki. Ennek erejére jellemző, hogy a tartály tetejét 30 méterre repítette.

Betört a tűzoltóautó szélvédője

A légnyomás hatására egy tűzoltóautó szélvédője betörött. A tartályból kivágódó hő hatására egy közelben tartózkodó tűzoltó és egy másik ember égési sérüléseket szenvedett. A szóvivő információi szerint a sérülteket kórházba szállították, de állapotuk nem életveszélyes.

A tűzoltók nem sokkal fél öt előtt habbal oltották el a tüzet, további robbanás nem történt, a tűz okát vizsgálják.