Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Évek óta csapolhatták a MOL készleteit

2004.04.19. 10:31
A honvédség egykori üzemanyag-állomásán volt a telephelye annak a szállítmányozási cégnek, aminek kamionjait feltehetőleg MOL-tól lopott gázolajjal üzemeltette a cég vezetője -írja a hétfői Blikk. A fuvarozó vállakozó a gyanú szerint már évek óta rájárt az olajipari részvénytársaság készleteire, több százmillió forintnyi kárt okozva ezzel a cégnek.
A rendőrségi gyanú szerint több százmillió forint értékű gázolajat lopott a Mol bázistelepéről B. István és M. József. Zsákmányukat a honvédség egyik korábbi üzemanyagraktárában tárolták. A Blikk úgy tudja, hogy hetente kétszer, alkalmanként 150 ezer liter gázolajat szivattyúztak le, feltehetőleg már évek óta. A két személyt február 18-án érték tetten, amint a kőolaj-finomító vezetékéről olajat fejtettek át a Dunán horgonyzó uszályra. A rendőrségi adatok szerint a két tettes a csővezetéket megfúrva több ízben, egyenként kétmillió forintot meghaladó értékben követett el lopást.

B. István társával 1996 óta bérel egy honvédségi telephelyet száz kamionból álló szállítmányozási cége számára Ercsiben. A Duna-parton lévő telepen föld alatti olajtározók találhatók, itt volt ugyanis korábban a honvédség egyik üzemanyag-állomása. B. István a saját nevére egy uszályt vásárolt, amit hivatalosan fáradtolaj szállítására jegyeztek be. A hajóval azonban hetente kétszer 150 ezer liter gázolajat fejtettek le. B. István a lopott olajat feltehetőleg hazai benzinkutaknak adta tovább, és ebből tankolta kamionjainak nagy részét is. A Blikk információi szerint olyan valaki adta fel bosszúból a "vállalkozást" a rendőrségen, aki kimaradt az osztozkodásból.

B. István őrizetbe vétele után azt közölte a rendőrökkel, hogy a hajót ellopták tőle, és a továbbiakban nem tett vallomást. M. József 60 napos előzetes letartóztatás után szabadlábon védekezhet, B. István előzetesét azonban meghosszabbította a bíróság. A Mol Rt. a Blikk kérdésére nem tagadta, hogy munkatársuk érintett az ügyben, és hogy M. Józsefet azonnal elbocsátották. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya lopás bűntett megalapozott gyanújával folytatja a nyomozást.