Valér
4 °C
8 °C

210 ezer liter benzint loptak a biztonsági őrök segítségével

2005.04.22. 13:07
Legalább két alkalommal, összesen 210 ezer liter benzint csempésztek ki tartálykocsikban a Mol Rt. százhalombattai kőolaj-finomítójából. Emellett egy illegálisan lefektetett csővezetékről pedig ismertelen mennyiségű gázolajat csapolt le a jól szervezett tolvajhálózat a Mol egyik vezetékéből.

Mint arról korábban az Index is hírt adott, üzemanyag-tolvajokat értek tetten a rendőrök és a Mol Rt. szakemberei a százhalombattai finomítónál. Pénteken sajtótájékoztatón számoltak be a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai és az olajipari cég kommunikációs igazgatója a történtekről. Az ügy 2004 decemberéig nyúlik vissza, amikor karácsony második napjának éjjelén négy tartályautónyi, azaz 120 ezer liter benzint loptak el a Mol telephelyéről.

A lopásról tudomást szerzett a cég biztonsági szolgálata, és a Mol értesítette a Nemzeti Nyomozó Irodát. A Bűnügyi Főosztály Különleges Ügyek Osztálya kezdett vizsgálódni, és mint kiderítették a százhalombattai telepen portyázó bűnözői csoport igen "furmányos" módszerrel lopta az üzemanyagot. A benzinbuliba beszervezték a fegyveres biztonsági szolgálat jó pár tagját, illetve segítségükre volt a Mol egyik technikus munkatársa is, aki jól ismerte a telephely adotságait és hozzáférése volt a vezetékek szabályozásához. A lopás akkor történhetett, amikor a beszervezett tagok adtak szolgálatot. A simlis váltás nyolchetente állt össze úgy, hogy többnyire hétvégén és éjjel kerültek szolgálatba, így a legközelebbi alkalommal, április 17-ről 18-ra, illetve 18-ról 19-re virradó éjszakára a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat terrorelhárítási kommandósainak segítségével akciót szerveztek az NNI nyomozói.

Huszonhárom főt állítottak elő

A Mol telephelyénél gyanús mozgolódás után tartályautók jelentek meg, amik ellenőrzés nélkül hajtottak be, majd ki. Két, lopott benzinnel feltöltött kocsi a közelben lévő ercsi kamionmosóhoz ment. A rendőrök mind a két helyszínen akcióba lendültek, és összesen 23 főt állítottak elő, a finomító teljes szolgálatban lévő őrségét őrizetbe vették, mert nem tudták, melyikük milyen mélységig lehet érintett.

A telephelyen tettenértek két férfit, akik épp egy harmadik tartálykocsit töltöttek fel. A biztonsági őrök aznap éjszaka szolgálatot teljesítő ötfős váltását is elfogták, az ő feladatuk lett volna annak az útnak az ellenőrzése, ahol a tartályautók feltöltése történt. Mivel a tartályautók engedély nélkül léptek ki és be ezért a portaszolgálat négy munkatársát is előállították a nyomozók. A kamionmosó területéről, illetve környékéről összesen négy gyanúsítottat állítottak elő. Az akcióval a rendőrök 90 ezer liter, 22,5 millió forint értékű benzin ellopását akadályozták meg.

Vezetéken is loptak

A kamionmosó területén megtartott szemle során a rendőrök találtak egy csőcsonkot is, amelyhez nem tartozott föld alatti tartály. Mint kiderült, a cső másik vége a Mol százhalombattai finomítójának területén egy olyan vezetékre volt rácsatlakoztatva, amelyen gázolaj folyik. A másfél kilométer hosszú, hat és fél centiméter átmérőjű illegális vezetéken folyamatosan tudhattak gázolajat lopni a Moltól. Mint azt Ferenczi Szabolcs, a Mol Rt. kommunikációs igazgatója elmondta, a most felderített ügyben az évente nyolcmilliárd liter üzemanyagot finomító telephely készletének csupán töredékét lophatták el a jól szervezett bűnözők.

A huszonhárom előállított ember közül végül tizenkettőt helyeztek előzetes letartóztatásba, ketten házi őrizetben várják az ügy lezárását. A lopási ügynek összesen tizenhat gyanúsítottja van, hét előállított embert tanúként hallgattak ki. A gyanúsítottak egyelőre nem működnek együtt a nyomozókkal, a vallomástételt megtagadták.

A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja, mennyi időn keresztül tevékenykedhettek a tolvajok, és mekkora kárt okoztak a nemzeti olajtársaságnak, illetve hogy kiknek és hogyan adták tovább a lopott üzemanyagot. Az már most megállapítható, hogy a banda nagy fokú szervezettséggel, és részletes feladatmegosztással működött, a csővezeték lefektetésében és a rendszer üzemeltetésében a finomító belső munkatársai is részt vettek, a kamionok bejutásához pedig más dolgozók mágneskártyáját használták fel. A nyomozók egyelőre nem találtak összefüggést a közelmúltban felderített hasonló üggyel, amelynek elkövetői egy lovardáig vezettek csővezetéket a finomítóból.