Piroska
-2 °C
5 °C

650 utassal futott zátonyra a Mona Lisa

2008.05.04. 13:37
Szakértők vizsgálják, hogyan tudnák a hajótest megrongálása nélkül kiszabadítani azt a kirándulóhajót, ami Lettország partjaitól tizennyolc kilométerre futott zátonyra.

Zátonyra futott vasárnap Lettország partjainál egy kirándulóhajó majd ezer emberrel a fedélzetén. "A hajó legénysége megvizsgálta a hajótestet, és kiderült, hogy nem szivárog be a víz a hajóba, és az üzemanyag-tartályok is épek" - közölte Vinets Veldre lett védelmi miniszter, a kormány válságtanácskozása után. Veldre szerint az utasokat egyelőre nem menekítik ki.

A maga erejéből is kiszabadulhat

A baleset oka még nem tisztázott, de az kiderült, hogy a Mona Lisa nevű hajó nem az időjárási viszonyok miatt futott zátonyra. A szakértők jelenleg azt vizsgálják, hogy miként lehet kiszabadítani a hajót úgy, hogy ne sérüljön a hajótest. Veldre szerint ha leszivattyúzzák a vizet és az üzemanyagot, akkor a hajó a maga erejéből is kiszabadulhat a homokpadról.

Az utasoknak és a legénységnek van elegendő élelme, de hozatnak nekik vizet. Szükség esetén orvosi ellátást is kaphatnak, mert a hajón van hajóorvosi szolgálat.

A bahamai bejegyzésű, Mona Lisa nevű hajó Rigából Tallinnba tartott, és fedélzetén 651 utassal és 320 főnyi legénységgel futott zátonyra. A lett parti őrség és határőrség több hajója a helyszínre érkezett, készültségbe helyezték a légierőt is.