Ágnes
-1 °C
2 °C

Megint támadtak az agresszív indiai majmok

2007.11.13. 13:28
A környezetpusztítás miatt egyre több majom él és garázdálodik az indiai nagyvárosokban. Elűzni és megölni nem lehet őket, az állatok viszont egyre agresszívabbak.

Alig néhány héttel az után, hogy az indiai Új-Delhi alpolgármestere életét vesztette a házába tolakodott majmok elkergetése közben, újabb támadások történtek India fővárosában, jelentette az AFP francia hírügynökség kedden. Egy nő súlyos, 25 ember pedig könnyebb sérüléseket szenvedett garázdálkodó majmoktól az indiai fővárosban. A rendőrség 4-5 példányt "gyanúsít" a támadásokkal, de még nem tudták elfogni az állatokat.

A hatóságok évi 253 ezer dollárt, közel 44 millió forintot költenek az állatok befogására, de a Delhiben élő, 10-20 ezresre becsült majompopuláció csökkentéséhez ez nem elég. A rendőrség megpróbálta nagyobb testű, idomított majmokkal elijeszteni a kisebb testű makákókat, de az állatoknak nincs hová menniük a környezetpusztítás miatt.

Az állatvédők nem támogatják a majmok kitelepítését, mert szerintük a városhoz szokott egyedek később bántalmazzák a szabadban felnőtt társaikat. Az állatok elpusztítása sem lehetséges, mert az indiai hitvilág szent állatként, az erő szimbólumaként tekint a majomra.

A problémára nemrég Új-Delhi polgármester-helyettesének tragédiája hívta fel a figyelmet. Az 52 éves Szavinder Szingh Badzsva betolakodó majmokat próbált elkergetni, és közben lezuhant az erkélyről. Fejsérülésébe a kórházban belehalt.