Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Vírus dönthette le a lábukról a monoki táborozókat

2006.08.10. 10:14
Tizenkét gyereket szállítottak be szerda este egy Monok (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) melletti táborhelyről a miskolci Semmelweis Kórház infektológiai (fertőző) osztályára. A megbetegedéseket alighanem vírusfertőzés okozhatta.

Koleszár Lajos, a miskolci Semmelweis Kórház igazgató főorvosa az Indexnek elmondta, hogy a megyében egyetlen, most felújított infektológiai osztályon 12 gyermeket ápolnak, ám egyikük állapota sem súlyos. Lázuk van ugyan, de ez csillapodik, lázcsillapítókat kapnak, és néhány "rendezetlen széklet" fordul még elő. Egy dunántúli társaság saját buszával szállította be Miskolcra a beteg gyerekeket.

A Calici-vírus megint?

Az igazgató főorvos - aki hétfő reggel éppen azután nyilatkozott lapunknak, miután meglátogatta a betegeket - elmondta, egyelőre a fertőzés oka ismeretlen, de gyaníthatóan egy a gyermekközösségbe behurcolt vírus okozhatta a problémát, nem pedig ételmérgezés. A táborhelyre egy környező étteremből szállították az ételeket, és az ivóvízzel sincsenek gondok. Az intézmény vezetője szerint elképzelhető, hogy a Calici-vírus okozta a mostani megbetegedéseket.

A Calici-vírus nemrégiben a megye egyik idősotthonában jelent meg - tette hozzá az igazgató főorvos.

További esetek is előfordulhatnak

A Monok melletti táborban 46 gyerek tartózkodik, pedagógusokkal együtt. Koleszár Lajos szerint elképzelhető, hogy további megbetegedések fordulnak elő, hiszen vírusfertőzésnél ez gyakran előfordul.

A kórházban lévő gyerekeket 2-3 napig megfigyelik, székletükből, hányadékukból, köpetükből pedig megpróbálják azonosítani a kórokozót. Ez szintén 2-3 napig tartó vizsgálatokat igényel, s ha megvannak az eredmények, akkor nyilatkozhatnak arról, tényleg vírus váltotta-e ki a rosszullétet.

Angyalos László, a területileg illetékes ügyeletes orvos az MTI-nek szerdán elmondta, hogy a tömeges megbetegedés lázzal, hányingerrel, hányással járt. Ételmérgezéskor általában hasmenés is jelentkezik, most azonban egyik gyereknél sem lépett fel ilyen jellegű panasz.

Valószínűleg nem a víz okozta a megbetegedéseket

Az Index érdeklődésére a monoki polgármesteri hivatalban elmondták, tudnak a megbetegedésekről, most tájékozódnak a település vezetői az ügyről. A hivatal értesülései szerint is valamilyen vírusfertőzésről lehet szó, de a pontos okokat ők sem ismerik.

Koleszár Lajos, a miskolci kórház vezetője az Indexnek elmondta, hogy értesítették az ÁNTSZ-t a megbetegedésekről, és a tisztiorvosi szolgálat emberei többek között megvizsgálják az ivóvizet is a Monok melletti táborhelyen. Koleszár sejtése szerint ugyanakkor nem a víz okozta a problémát, hiszen vezetékes víz van a táborban.