Szilárda
-4 °C
2 °C

Monopoly.com

2000.11.09. 08:50
Nem járhat el az idő a klasszikus társasjátékok felett, illetve ha el is jár, a megújulás lehetősége mindig adott. A nemrég lezajlott Monopoly-bajnokság után a Hasbro cég úgy gondolta ideje, hogy megreformálja játékát. Így született meg a Monopoly dot com változata.
Az eredeti Monopoly-játék még a II. világháború előtt született meg a gazdasági világválság alatt 1934-ben. Az eredeti játékot egy munkanélküli készítette, aki felajánlotta azt, a Praker Brothersnek, de azok nem fogadták el. Ezek után Charles B. Darrow, a játék feltalálója úgy döntött, hogy saját erőből kezdi készíteni és terjeszteni játékát. A Monopoly nevű társasjáték olyan jól fogyott, hogy Darrow úr már egy idő után nem bírta a megrendeléseket, ekkor fordult újra a fentnevezett céghez, amelyik már vállalta a gyártást, így 1935-ben a Monopoly a legkeresetteb játék lett az Egyesült Államokban.

A Monopoly-t azóta több mint 200 millió példányban adták el, és 80 nyelvre fordították le. Számos változatban elkészült, van például Rugby Monopoly, és természetesen nem kerülhette el a játékot a Csillagok Háborúja őrület, amely során megszületett a Star Wars Monopoly is.

A gyártó cég, immár a Hasbro, elhatározta, hogy elkészíti a játék 21. századi változatát is: Az ős-Monopoly-val az a probléma, hogy a gazdasági válság idejéből származik, és az akkori viszonyoknak megfelelő karriert vázolt fel, amikor még az ingatlan volt az egyik legjobb befektetés.

A Monopoly dot.com Edition már a mai viszonyoknak megfelelően az internet nyújtotta lehetőségekkel él. A cél, hogy a játékos internetes szolgáltató cégek megszerzésével tömje meg a zsebeit. Ennek megfelelően a Boarwalk helyén például a Yahoo!-t találjuk, de ezek mellet feltűnnek más népszerű keresők, mint az Ask Jeeves és az AltaVista. A keresők mellet ismert aukciós és hírszolgáltató oldalak is megvásárolhatóak, a mai viszonyoknak megfelelően.

A táblát és a figurákat is a megfelelő alakra formálták, a játékosokat egy egér, egy kurzor, esetleg egy számítógép szimbolizálja. A különböző mezők szintén a Free parking, a Go To Jail, Jail és a Go mezők érintetlenül maradtak, de a Community Chestet jelenleg a Download mező helyettesíti. A vasutak helett telefontársaságokat vásárolhat a vállalkozó, a vízműveket a Linux pingvinje, míg az elektromos műveket a Sun Microsystems logója díszíti.


A játék menete nem változott, mint ahogy a szabályok sem. A lényeg most is a meggazdagodás és a monopóliumok megszerzése. A játékot így gyakorlatilag bárki játszhatja, aki az eredeti változattal tisztában van, csak annyit kell megjegyeznie, hogy például a luxusadó helyett ISP-díjat kell fizetnie, de az összeg ugyanannyi.

A Hasbro bízik benne, hogy a játék kellően népszerű lesz, és segít továbbra is fenntartani a társasjátékok szerepét. Az egyetlen probléma vele, hogy míg az ingatlanüzlet többé-kevésbé biztos befektetés, addig a játékban pillanatnyilag legjobbnak tartott Yahoo! veszít értékéből. Elképzelhető, hogy a logó tíz év múlva már csak a táblán lesz látható, míg a Boardwalk valószínűleg még akkor is állni fog.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!