Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leszerelt kommandósokat ellenőriz a rendőrség Mór-ügyben

2002.06.17. 08:09
Egykor a rendőrségnél, illetve katonaságnál ténykedő kommandósokat is ellenőriz a rendőrség a móri rablógyilkosság kapcsán - tudta meg a Magyar Hírlap. A nyomozók az idegenlégiót megjárt személyeket is ellenőrzik, de mintegy félszáz olyan magyar bűnözőt is ellenőriznek, akikről feltételezhető, hogy képes volt a mészárlásra.
A móri géppisztolyos mészárlás felderítését végző nyomozók megkezdték azoknak a személyeknek az ellenőrzését, akik az elmúlt években szereltek le a magyar rendőrség, illetve a katonaság speciális lőkiképzést kapott központi és megyei bevetési egységeitől. A Magyar Hírlap úgy tudja: ha befejezik az egykori kommandósok ellenőrzését és nem lelik meg az elkövetőket, úgy elszámoltathatják a terrorelhárító egységek jelenleg is szolgálatot teljesítő tagjait.

Volt idegenlégiósok is górcső alatt

Rajtuk kívül a francia idegenlégiót megjárt személyeket is górcső alá veszik, mindezt az indokolja, hogy a fegyverszakértők szerint a leadott negyven lövés csaknem mindegyike célba talált. A tettesek e szerint profik lehettek, mert számoltak a sorozatlövő fegyverek nehezen korrigálható félrehúzásával, amihez komoly gyakorlatra van szükség. A nyomozás illetékesei ugyanakkor a lapnak leszögezték: ez csak az egyik lehetséges "csapásirány", a legnagyobb figyelmet továbbra is a fegyveres bűncselekményekkel korábban kapcsolatba hozott személyek felkutatására koncentrálja a rendőrség.

Kétszáz nyomozó dolgozik a megoldáson

A móri mészárlás felderítésén jelenleg is kétszáz nyomozó dolgozik és valamennyi megyei főkapitányságon és a városi kapitányságokon kijelölt rendőrök segítik a központi csoport munkáját. A rendőrség listát készített arról az ötven magyar bűnözőről, akiknek elszámoltatása lehetséges elkövetőként elengedhetetlennek tűnik a móri ügy felderítéséhez. Közülük csaknem tucatnyian máris előkerültek, de egyiküknek sem volt köze a móri rablógyilkossághoz.

Külföldi elkövető?

Felmerült az is, hogy külföldi lehet az elkövető, ennek felderítése érdekében nyolc környező ország rendőrségével vették fel a kapcsolatot a magyar hatóságok, de elsősorban ukrán, jugoszláv és szlovák vonalak után folyik a kutatás. A Magyar Hírlap szerint a rendőrség elkészítette azt a listát is, mely azokat a cselekményeket veszi sorra, amelyeket a móri rablók követhettek el. Az egyelőre nem nyilvános listán szerepel egy idei és több tavalyi felderítetlen bűncselekmény is.