Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Hétfőn kezdődik a móri bankrablás büntetőpere

2004.09.26. 10:14
A magyar kriminalisztika történetben példátlan, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás ügyében hétfőn kezdődik a büntetőper a Fővárosi Bíróságon.
A 2002. május 9-én elkövetett cselekménnyel két személyt vádol az ügyészség, ám a vádiratból kiderül az is, hogy a bankfiókban tartózkodó ügyfeleket, dolgozókat hidegvérrel, közvetlen közelről, hangtompítós géppisztolyból fejre, felsőtestre leadott sorozatokkal meggyilkoló személy ismeretlen maradt a bűnüldöző hatóságok előtt. Miután pedig a bíróságnak a vádiratról kell döntenie, amennyiben a büntetőperben nem merül fel új bizonyíték, nem várható, hogy megoldódik a móri rejtély.

Ellentmondás

A rendőrség még azzal zárta le a szoros ügyészi felügyelet mellett lefolytatott nyomozást, hogy a móri bankrablást Kaiser Ede és Hajdú László hajtotta végre. Eszerint míg Kaiser a fiók ajtajából figyelt kifelé, és technikai okokra hivatkozva elküldte az ügyfeleket, addig a négy és fél éves idegenlégiós múlttal rendelkező, több éles bevetésen átesett Hajdú végrehajtotta a mészárlást.

Az ügyészség azonban a móri ügyben tettesként egyedül Kaiser Edét vádolta meg több emberen, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel. Hajdú eszerint bent sem volt a bankfiókban - csupán bűnsegédje a minősített emberölésnek, azért, mert beszerezte, majd eltüntette az ott használt fegyvereket.

A vádirati tényállás szerint amikor Kaiser és ismeretlen társa belépett a bankba, a biztonsági őr fegyveréhez, illetve mobil támadásjelzőjéhez nyúlt. Erre az ismeretlen személy géppisztolyából, Kaiser pedig pisztolyából rálőtt a biztonsági őrre, aki a helyszínen meghalt.

A vádirat

"A biztonsági őr megölését követően Kaiser Ede és ismeretlen társa - a későbbi felismerés és lelepleződés elkerülése érdekében - úgy döntöttek, hogy nem hagynak élő szemtanút a bankfiókban. Kaiser Ede ismeretlen társa, kezében a Skorpio géppisztollyal, a bank belső terei felé fordult, hogy körüljárva egyenként végezzen az ott-tartózkodókkal" - tartalmazza a vádirat.

Az ismeretlen elkövető hidegvérrel végigjárta a fiók területét és összesen több mint 47 lövést adott le. Volt olyan áldozata, akit a pénztárfülkénél, volt, akit az ügyféltérben vagy az ügyfélszolgálati pult mögött, és volt, akit a mosdóban ölt meg. Hatan a helyszínen életüket vesztették. Egy személy este, egy pedig egy héttel később hunyt el, de értékelhető vallomást egyikük sem tudott tenni.

A vádirat a móri mészárláson kívül még több fegyveres rablást és súlyos testi sértést ró Kaiser és Hajdú terhére, továbbá hét másik személyt is megvádol, részben egyes rablások miatt társtettesként vagy bűnsegédként, részben pedig kisebb súlyú bűncselekmények miatt.

Tagadják

A nyomozás során a móri ügyben Kaiser és Hajdú következetesen tagadta bűnösségét, részletes, érdemi vallomást nem tettek, csak alibit próbáltak igazolni a bankrablás idejére.

A gyilkos fegyverek, a vádlottakkal összefüggésbe hozható nyomok nem kerültek elő a nyomozás során, tárgyi bizonyíték alig van, a vádat elsősorban közvetett bizonyítékok támasztják alá. Van olyan szemtanú, aki felismerni vélte Kaisert, mint aki a rablás idején technikai okokra hivatkozva elküldte őt a fiók ajtajából.

A bíró

A büntető ügyet a Fővárosi Bíróságon az a Varga Zoltán tárgyalja, aki korábban ítéletet hirdetett többek között Magda Marinkó és Dietmar Clodo ügyében is. A perben várhatóan több tucatnyi tanút és szakértőt hallgatnak meg. A következő hat hétben szinte minden munkanapon ezt az ügyet tárgyalja Varga Zoltán bíró.

Kaiser és Hajdú a vádirat más erőszakos cselekményekre, fegyveres rablásokra vonatkozó pontjai alapján is sok éves fegyházbüntetéssel sújtható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!