Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Ketten meghaltak mustgázmérgezésben Mórnál

2006.10.02. 15:56
Tűzoltók hoztak ki három férfit egy Mór melletti borospincéből, kettő életét már nem tudták megmenteni. A múlt héten két mustgázmérgezéses szerencsétlenség is volt.

Két ember meghalt, egy pedig súlyos mustgázmérgezést szenvedett hétfőn a Mór melletti Kecskehegyen egy borospincében.

Nem hallotta a hangjukat

A három középkorú férfi egyszerre ment le a Fejér megyei Mór melletti Kecskehegyen lévő borospincébe. Egyik szomszédjuk arra lett figyelmes, hogy már másfél órája nem hallja a hangjukat, ezért megnézte, mi történt.

Amikor a szomszéd észrevette, hogy mindhárom ember a földön fekszik, azonnal értesítette a tűzoltókat és a közelben lévőktől segítséget kért.

A tűzoltók az embereket felhozták a borospincéből, de kettőn már nem tudtak segíteni, a harmadik férfit újraélesztették, és a mentők kiérkezéséig lélegeztették.

A baráti társaság életben maradt tagját súlyos, életveszélyes állapotban szállították a mentők kórházba.

Nincs jellegzetes szaga

Dobson Tibor az MTI-nek adott nyilatkozatában ismét felhívta a figyelmet arra, hogy körültekintően menjenek az emberek a pincébe a bor forrásakor, mert must erjedése során olyan gázok is felszabadulnak, amelyek nehezebbek a levegőnél, így a föld közelében terülnek el, és kiszorítják az oxigént a helyiségből. A mustgáznak nincsen jellegzetes szaga, ezért jelenlétét nem lehet észrevenni a pincében.

"Úgy tanácsos lemenni a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk derékmagasságban. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget, mondta a katasztrófavédelem szóvivője.

Múlt pénteken a Pest megyei Péteriben egy idős férfi halt meg borospincében mustgázmérgezés miatt, Pilisen egy idős nőt még ki tudtak menteni a tűzoltók a mérgező gázzal megtelt pincéből.