Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Ausztriában fogták el a móri bankrablás újabb gyanúsítottját?

2002.08.07. 10:49
Az ORFK vizsgálja, van-e köze a móri rablógyilkossághoz annak a férfinak, akit az osztrák rendőrség fogott el. Horváth Krisztián korábban gyilkolt lőfegyverrel, Móron született és élt, így a nyomozók szerint személye összefüggésbe hozható a móri mészárlással. A gyanú egyelőre nem alapos.
Ausztriában még júniusban elfogtak egy férfit, aki állítólag a május 9-i, 8 emberéletet követelő móri bankrablás ügyében is gyanúsított lehet - írta szerdán a Die Presse című bécsi újság részben az Interpol bécsi irodájára hivatkozva, amelynek ügyeletese azonban az MTI kérdésére szerdán nem tudta megerősíteni a hírt.

A lapértesülés szerint a móri ügyben a nyomozás egy szála Alsó-Ausztriába vezetett. A véletlennek köszönhető, hogy a 25 éves magyar férfit elfogták az Amstetten kerületben lévő Seitenstettenben, ugyanis egy más ügyből kifolyólag nemzetközi elfogató parancs volt ellene érvényben.

Korábban gyilkolt, Móron élt

Horváth Krisztiánt azért keresték, mert 1997-ben Budapesten gyilkosságot követett el, amelyért hatévi szabadságvesztésre ítélték, de mielőtt megkezdte volna büntetése letöltését, Ausztriába szökött.

A móri tömeggyilkossággal a férfit a lap szerint csak elfogása után hozták összefüggésbe, egyebek között azért, mert Móron született és ott is nőtt fel, továbbá mert már korábban is használt lőfegyvert, de a gyanú egyelőre nem alapos - írta a Die Presse az Interpol bécsi irodájára hivatkozva. A férfira vonatkozó kiadatási kérelem egyelőre még csak a budapesti gyilkosságra hivatkozik - írta a lap, majd ismertette a móri ügyben zajló eddigi nyomozás történetét.

Ő bújtatta a tetteseket?

- Nem zárható ki, hogy újabb gyanúsítottja is lesz a nyolc áldozattal járó móri vérengzésnek - jelentette ki kedden Németh Lajos alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgató-helyettese.

Az Index úgy értesült, rendőrség arra vár, hogy az Interpol kiadja a nemrégiben Bécsben elfogott Horváth Krisztiánt, akinél a feltételezések szerint a bankrablást követően megbújhatott a két gyanúsított. Horváthnak állandó és ideiglenes lakása is van Móron. Az állandó lakcíme három háztöbnyire, mintegy két percre van az Erste Bank fiókjától. A házban sem a bűncselekmény napján, sem azóta nem jártak a rendőrök.

Az ORFK összefüggést keres

Nem a móri bankrablás miatt körözte a magyar rendőrség azt a férfit, akit Ausztriában fogtak el még júniusban - közölte szerdán Németh Lajos alezredes. Tájékoztatása szerint folyamatban van az Ausztriában júniusban letartóztatott férfi kiadatása. Megvizsgálják, hogy a férfi összefüggésbe hozható-e a május 9-i móri vérengzéssel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!