Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ausztriában fogták el a móri bankrablás újabb gyanúsítottját?

2002.08.07. 10:49
Az ORFK vizsgálja, van-e köze a móri rablógyilkossághoz annak a férfinak, akit az osztrák rendőrség fogott el. Horváth Krisztián korábban gyilkolt lőfegyverrel, Móron született és élt, így a nyomozók szerint személye összefüggésbe hozható a móri mészárlással. A gyanú egyelőre nem alapos.
Ausztriában még júniusban elfogtak egy férfit, aki állítólag a május 9-i, 8 emberéletet követelő móri bankrablás ügyében is gyanúsított lehet - írta szerdán a Die Presse című bécsi újság részben az Interpol bécsi irodájára hivatkozva, amelynek ügyeletese azonban az MTI kérdésére szerdán nem tudta megerősíteni a hírt.

A lapértesülés szerint a móri ügyben a nyomozás egy szála Alsó-Ausztriába vezetett. A véletlennek köszönhető, hogy a 25 éves magyar férfit elfogták az Amstetten kerületben lévő Seitenstettenben, ugyanis egy más ügyből kifolyólag nemzetközi elfogató parancs volt ellene érvényben.

Korábban gyilkolt, Móron élt

Horváth Krisztiánt azért keresték, mert 1997-ben Budapesten gyilkosságot követett el, amelyért hatévi szabadságvesztésre ítélték, de mielőtt megkezdte volna büntetése letöltését, Ausztriába szökött.

A móri tömeggyilkossággal a férfit a lap szerint csak elfogása után hozták összefüggésbe, egyebek között azért, mert Móron született és ott is nőtt fel, továbbá mert már korábban is használt lőfegyvert, de a gyanú egyelőre nem alapos - írta a Die Presse az Interpol bécsi irodájára hivatkozva. A férfira vonatkozó kiadatási kérelem egyelőre még csak a budapesti gyilkosságra hivatkozik - írta a lap, majd ismertette a móri ügyben zajló eddigi nyomozás történetét.

Ő bújtatta a tetteseket?

- Nem zárható ki, hogy újabb gyanúsítottja is lesz a nyolc áldozattal járó móri vérengzésnek - jelentette ki kedden Németh Lajos alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgató-helyettese.

Az Index úgy értesült, rendőrség arra vár, hogy az Interpol kiadja a nemrégiben Bécsben elfogott Horváth Krisztiánt, akinél a feltételezések szerint a bankrablást követően megbújhatott a két gyanúsított. Horváthnak állandó és ideiglenes lakása is van Móron. Az állandó lakcíme három háztöbnyire, mintegy két percre van az Erste Bank fiókjától. A házban sem a bűncselekmény napján, sem azóta nem jártak a rendőrök.

Az ORFK összefüggést keres

Nem a móri bankrablás miatt körözte a magyar rendőrség azt a férfit, akit Ausztriában fogtak el még júniusban - közölte szerdán Németh Lajos alezredes. Tájékoztatása szerint folyamatban van az Ausztriában júniusban letartóztatott férfi kiadatása. Megvizsgálják, hogy a férfi összefüggésbe hozható-e a május 9-i móri vérengzéssel.