Valér
-1 °C
0 °C

Bene szerint nincs szükség belső vizsgálatra a móri fiaskó miatt

2007.02.26. 21:17
Az országos rendőrfőkapitány nem tart szükségesnek belső vizsgálatot a móri ügy nyomozása miatt. Ezt az álláspontját Bene László megosztotta az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkárával is hétfőn. Kondorosi Ferenc korábban azt mondta, a móri nyomozás gellert kapott, ezért indokolt lenne a belső vizsgálat.

Bene László hétfőn a szokásos hétfői minisztériumi értekezleten beszélt a tárca államtitkárával, Kondorosi Ferenccel a móri nyomozásról. A megbeszélésen az országos rendőrfőkapitány közölte: nem látja indokát a vizsgálat elrendelésének, tehát nem rendel el vizsgálatot a Nemzeti Nyomozó Iroda ellen.

Bene László azzal indokolta álláspontját, hogy automatikusan megtörténik minden nagy horderejű ügynek a szakmai vizsgálata, a tapasztalatok kiértékelése. A móri ügyben azonban még a szakmai tapasztalatokról nem is lehet beszélni, mert még folyik a nyomozás új fejleményeinek felgöngyölítése, és ugyanezért idő sincs az esetleges szakmai vizsgálatra.

"Az államtitkár úr ezt a tájékoztatást tudomásul vette és természetesen az országos főkapitány belátására bízta a döntést, de elfogadta" - mondta Garamvölgyi László a találkozóról.

"Én arról szeretnék tájékoztatást kapni az országos főkapitánytól, hogy miként kívánja áttekinteni a rendőri munka tapasztalatait a móri bűneset apropóján, lát-e olyan tapasztalatot amit értékelni, elemezni kell" - fogalmazott Kondorosi Ferenc pénteken.

Kondorosi Ferenc péntek reggel az MTV Nap-kelte című műsorában úgy fogalmazott: feltétlenül indokolt a belső vizsgálat, "mert nyilvánvalóan valami gellert kapott ez a nyomozás".

Újra öltek volna

A Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg két tatabányai férfit - N. Lászlót és W. Róbertet - gyanúsít azzal, hogy 2002. májusában ők rabolták ki a móri bankfiókot, és közben lemészároltak nyolc embert. N. László lakásán a rendőrök megtalálták a móri rablás fegyvereit, egy pisztolyt és egy Skorpió géppisztolyt.

A Magyar Televízió Híradója hétfőn arról számolt be, hogy a gyanúsított vallomásában elmondta, azért őrizték meg a móron használt fegyvereket, mert más bűncselekményeknél használni akarták azokat később.

A Kékfényben Csizner Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozója elmondta, hogy a két gyanúsított vallomásából még nem derült ki, miért kellett meghalnia nyolc embernek Móron. Csizner Zoltán egyetértett azzal a kriminológusi véleménnyel, hogy a móri mészáros feltehetőleg pszichopata.

Nem vonják felelősségre a bírókat

A móri bűncselekmény elkövetésével korábban Kaiser Edét és Hajdú Lászlót gyanúsította a rendőrség: Kaiser Edét a móri és más fegyveres rablások miatt jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, Hajdú László megismételt elsőfokú eljárása pedig jelenleg is folyik a Fővárosi Bíróságon.

Nem merült fel a móri ügyben első fokon eljáró bíró felelősségre vonása, erről a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője beszélt a Klubrádió Kontra című műsorában hétfőn. "A bírói tévedésekért soha nem tartozott senki felelősséggel, ha ugyanis nem szándékosan szegi meg a jogszabályokat és úgy hoz esetleg egy téves döntést, ilyen fel sem merül" - közölte Frech Ágnes. Mint mondta, a tévedéstől egyrészt a fellebbezés, a perorvoslati lehetőségek védik meg a bírót, másrészt a perújítás, a felülvizsgálat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!