Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Csepeli autótolvajok a móri vérengzés gyanúsítottjai

2002.07.25. 12:50
Többször rabolt, de gyakran autókat is lopott az a két férfi, akit hétfőn elfogtak, szerdán pedig előzetes letartóztatásba helyeztek a móri bankrablással kapcsolatban. Az Index úgy tudja, egyelőre nincs semmi a rendőrség kezében, amely minden kétséget kizáróan bizonyítaná, hogy K. Ede és H. László követte el a nyolc halálos áldozatot követelő vérengzést.
Egy csepeli banda tagja az a két férfi, akit a bíróság a rendőrség bizonyítékai alapján szerdán előzetes letartóztatásba helyezett, az indoklás szerint azért, mert alaposan gyanúsíthatóak azzal, hogy ők követték el a nyolc halálos áldozattal móri bankrablást. Az Index úgy értesült, hogy K. Edét és H. Lászlót a rendőrség már más, fegyveres rablásokkal is összefüggésbe hozta, de emellett a két férfi autólopással is foglalkozott, amit értesülésünk szerint a móri bankrablás után is folytattak.

Hallgatásra számítanak a rendőrök

A két gyanúsított eddig nem volt hajlandó vallomást tenni, és a várakozások szerint továbbra sem fog, így a rendőrségnek egyéb bizonyítékokra lesz szüksége. Az Index úgy tudja, egyelőre nincsen olyan bizonyíték a rendőrség kezében, amellyel minden kétséget kizáróan bizonyítani lehetne, hogy a két letartóztatott követte el a móri vérengzést.

Móri exbarátnő a helyszínválasztás hátterében?

A nyomozás során a hatóságok számtalan, például korábbi rablásokkal összefüggésbe hozható bűnözőnél vizsgálták, hogy van-e köze a rabláshoz. Így K. Ede és H. László is már korábban a rendőrség látkörébe került. Végül egy vallomás miatt döntöttek úgy, hogy meggyanúsítják őket a bűncselekménnyel.

Az egyik gyanúsítottnak egyébként korábban móri barátnője volt. A gyanúsításnak akár technikai okai is lehetnek, hivatalosan ugyanis csak ezt követően lehet például kihallgatni a két férfit a móri rablással kapcsolatban.

Az alapos gyanút támasztaná alá az, hogy az egyik férfi (H. László) megjárta az idegenlégiót és Boszniában is harcolt. A móri bankban tartózkodók kivégzése ugyanis gyakorlott "gyilkosra" vall. Ezzel kapcsolatban az Indexnek Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője szerdán úgy nyilatkozott: nem tudja cáfolni az információt.

Már készek a DNS-vizsgálatok

A rendőrség tegnap azt közölte, hogy a két gyanúsított DNS-mintájának és a móri elkövetők DNS-mintáinak összehasonlítása péntekre készül el. Szakértőktől azonban úgy értesültünk, hogy az ilyen jellegű DNS-vizsgálatot 12 óra alatt el lehet végezni. Továbbra sem lehet emellett tudni, hogy honnan van a rendőrségnek DNS-mintája az elkövetőktől. Erre a kérdésre a nyomozás érdekeire hivatkozva Németh Lajos, a nyomozás egyik vezetője sem adott az Indexnek tájékoztatást.

Ritkán bizonyító erejű a DNS-vizsgálat
"Egyszerű minta - folyékony vér, nyál, vérfolt - esetén elvileg 24 óra alatt is el lehet végezni a DNS-vizsgálatot" - nyilatkozta az Indexnek Kemény Gabriella haemogenetikai igazságügyi szakértő, bár mint mondta, nehezítő körülmények esetén elhúzódhat a vizsgálat. Ilyen nehezítő körülmény lehet, ha a - a DNS-t tartalmazó - biológiai mintát bűnjelről, például egy helyszínen talált fegyverről szerzik.
A biológiai anyagmaradványoknál - mint amilyen például egy cigarettacsikken talált nyál - nem lehet megállapítani származásuk idejét. A móri bankrablás helyszínén is előfordulhatott, hogy olyan mintát találtak, mely ugyan nem az áldozatoktól származik, nem zárható ki azonban, hogy más, a bűncselekménnyel összefüggésbe nem hozható embertől ered. A helyszínen talált minták és a gyanúsítottaktól származók esetleges azonossága ezért csak abban az esetben használható fel, ha a gyanúsított tagadná, hogy a bűntett helyszínén járt.
Kemény Gabriella példaként megemlítette, hogy előfordult már olyan eset, amikor a bíróság nem fogadta el bizonyítéknak a DNS-vizsgálat eredményét, mert a gyanúsított a bűncselekmény helyszínén dolgozott, ezért a minta korábbról is származhatott. "A minta felhasználhatóságáról a bíróság és az ügyészség dönt" - nyilatkozta az igazságügyi szakértő.