Judit
3 °C
7 °C

Csepeli autótolvajok a móri vérengzés gyanúsítottjai

2002.07.25. 12:50
Többször rabolt, de gyakran autókat is lopott az a két férfi, akit hétfőn elfogtak, szerdán pedig előzetes letartóztatásba helyeztek a móri bankrablással kapcsolatban. Az Index úgy tudja, egyelőre nincs semmi a rendőrség kezében, amely minden kétséget kizáróan bizonyítaná, hogy K. Ede és H. László követte el a nyolc halálos áldozatot követelő vérengzést.
Egy csepeli banda tagja az a két férfi, akit a bíróság a rendőrség bizonyítékai alapján szerdán előzetes letartóztatásba helyezett, az indoklás szerint azért, mert alaposan gyanúsíthatóak azzal, hogy ők követték el a nyolc halálos áldozattal móri bankrablást. Az Index úgy értesült, hogy K. Edét és H. Lászlót a rendőrség már más, fegyveres rablásokkal is összefüggésbe hozta, de emellett a két férfi autólopással is foglalkozott, amit értesülésünk szerint a móri bankrablás után is folytattak.

Hallgatásra számítanak a rendőrök

A két gyanúsított eddig nem volt hajlandó vallomást tenni, és a várakozások szerint továbbra sem fog, így a rendőrségnek egyéb bizonyítékokra lesz szüksége. Az Index úgy tudja, egyelőre nincsen olyan bizonyíték a rendőrség kezében, amellyel minden kétséget kizáróan bizonyítani lehetne, hogy a két letartóztatott követte el a móri vérengzést.

Móri exbarátnő a helyszínválasztás hátterében?

A nyomozás során a hatóságok számtalan, például korábbi rablásokkal összefüggésbe hozható bűnözőnél vizsgálták, hogy van-e köze a rabláshoz. Így K. Ede és H. László is már korábban a rendőrség látkörébe került. Végül egy vallomás miatt döntöttek úgy, hogy meggyanúsítják őket a bűncselekménnyel.

Az egyik gyanúsítottnak egyébként korábban móri barátnője volt. A gyanúsításnak akár technikai okai is lehetnek, hivatalosan ugyanis csak ezt követően lehet például kihallgatni a két férfit a móri rablással kapcsolatban.

Az alapos gyanút támasztaná alá az, hogy az egyik férfi (H. László) megjárta az idegenlégiót és Boszniában is harcolt. A móri bankban tartózkodók kivégzése ugyanis gyakorlott "gyilkosra" vall. Ezzel kapcsolatban az Indexnek Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője szerdán úgy nyilatkozott: nem tudja cáfolni az információt.

Már készek a DNS-vizsgálatok

A rendőrség tegnap azt közölte, hogy a két gyanúsított DNS-mintájának és a móri elkövetők DNS-mintáinak összehasonlítása péntekre készül el. Szakértőktől azonban úgy értesültünk, hogy az ilyen jellegű DNS-vizsgálatot 12 óra alatt el lehet végezni. Továbbra sem lehet emellett tudni, hogy honnan van a rendőrségnek DNS-mintája az elkövetőktől. Erre a kérdésre a nyomozás érdekeire hivatkozva Németh Lajos, a nyomozás egyik vezetője sem adott az Indexnek tájékoztatást.

Ritkán bizonyító erejű a DNS-vizsgálat
"Egyszerű minta - folyékony vér, nyál, vérfolt - esetén elvileg 24 óra alatt is el lehet végezni a DNS-vizsgálatot" - nyilatkozta az Indexnek Kemény Gabriella haemogenetikai igazságügyi szakértő, bár mint mondta, nehezítő körülmények esetén elhúzódhat a vizsgálat. Ilyen nehezítő körülmény lehet, ha a - a DNS-t tartalmazó - biológiai mintát bűnjelről, például egy helyszínen talált fegyverről szerzik.
A biológiai anyagmaradványoknál - mint amilyen például egy cigarettacsikken talált nyál - nem lehet megállapítani származásuk idejét. A móri bankrablás helyszínén is előfordulhatott, hogy olyan mintát találtak, mely ugyan nem az áldozatoktól származik, nem zárható ki azonban, hogy más, a bűncselekménnyel összefüggésbe nem hozható embertől ered. A helyszínen talált minták és a gyanúsítottaktól származók esetleges azonossága ezért csak abban az esetben használható fel, ha a gyanúsított tagadná, hogy a bűntett helyszínén járt.
Kemény Gabriella példaként megemlítette, hogy előfordult már olyan eset, amikor a bíróság nem fogadta el bizonyítéknak a DNS-vizsgálat eredményét, mert a gyanúsított a bűncselekmény helyszínén dolgozott, ezért a minta korábbról is származhatott. "A minta felhasználhatóságáról a bíróság és az ügyészség dönt" - nyilatkozta az igazságügyi szakértő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?