Valér
-2 °C
0 °C

Közel százhúszmillió a móri áldozatok rokonainak

2002.09.27. 13:26
Összesen közel 120 millió forint támogatást kaptak a móri bankrablás áldozatai. Az Erste Bank által adott, illetve a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület által gyűjtött összeget egy bizottság osztotta szét a hozzátartozók között. A bank a többiekével megegyező összegű kártérítést adott annak a családnak is, mely pert indított ellenük.
A móri bankrablás áldozatainak hozzátartozói összesen 119 millió forint támogatásban részesülnek - jelentette be Kővári András, a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület elnöke pénteken Budapesten.

A május 9-i bűncselekményt követően segélyek, támogatások, kárenyhítések és különböző biztosítások címén az áldozatok hozzátartozóinak 61 millió 643 ezer 640 forintot fizettek ki. "Ebből 45 millió 712 ezer 880 forintot az Erste Bank juttatott el a legközelebbi hozzátartozóknak" - mondta az elnök.

Miniszterek is segítettek

A Fehér Gyűrű Egyesület támogatói folyószámlát nyitott az Erste Bank Hungary Rt.-nél. A magyar áldozatvédő szervezet a támogatói számlát magánszemélyek kezdeményezésére nyitotta meg. Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke, Kisbenedek Péter, az Erste Bank Hungary Rt. vezérigazgatója, László Csaba jelenlegi és Varga Mihály korábbi pénzügyminiszter közös felajánlással járultak hozzá az áldozatok hozzátartozóinak anyagi támogatásához.

- A támogatói számlára több száz magán- és jogi személy összesen 57 millió 910 ezer 575 forintot fizetett be, amiből több mint 27 millió forint származott az Erste banktól - mondta Kővári András. Hozzátette, hogy a Magyar Bankszövetség 20 millió forinttal gyarapította a számlát.

Bizottság döntött az elosztásról

A támogatások rászorultság szerinti elosztására ad hoc bizottságot hoztak létre.

A bizottság 32 millió forintot egyenlő arányban osztott el a rablótámadás áldozatainak jog szerinti örökösei között. További 25,5 millió forintot a rászorultság, valamint az adományozók szándéka szerint osztottak szét. Ennek megfelelően Kővári András ismertetése szerint jelentősebb támogatásban részesült az a két család, ahol a jövőben két kiskorú gyermek felneveléséről kell gondoskodni.

A pereskedő hozzátartozók is kaptak pénzt

A vezérigazgató megerősítette, hogy a támogatási összegek elosztásánál nem vették figyelembe a bank ellen indított pert, minden gyászoló család azonos elbírálásban részesült.

Orosz V. Sándor, az Erste Bank jogi képviselője az MTI kérdésére elmondta: hivatalosan a bank egy bíróságtól kapott értesítést. A keresetben egyösszegű kártérítés, illetve járadékkövetelés is szerepel. Az ügy tárgyalását november 20-án tartják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!