Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Móri beismerés: űzött vadból a bűnözők királyává?

2007.02.19. 14:32
Azzal, hogy Magyarország legsúlyosabb bűncselekményét beismeri egy gyanúsított, az önmagáról megalkotott képet kívánja beteljesíteni, állítja egy kriminálpszichológus.

A veszprémi postásgyilkossággal kapcsolatban elfogott férfiakat a móri vérengzéssel is meggyanúsították, miután egyikük vallomásában elismerte, részt vett társával a móri bankrablásban. Végh József kriminálpszichológus, - aki a terrorelhárító szolgálattól vonult nyugdíjba és nemzetközileg elismert túsztárgyalóként tartják számon - az MTI-nek azt mondta, hogy a beismerő vallomás mögött két fő ok állhat: a gyanúsítottnak nem kell tovább rejtőzködnie, és eggyé válhat azzal a "zseniális elkövetővel", akinek tartja magát.

Egy sokkal súlyosabb bűncselekmény elkövetésének bevallása személyiségi okokból történik: a cél, hogy "a nagyszerű elkövető" végre összeolvadjon azzal a személlyel, aki ezt a "nagy balhét" megcsinálta, és így beteljesítse azt a képet, amit magáról kialakított, véli a Készenléti Rendőrség volt pszichológusa.

A nyugalmazott alezredes megjegyezte: az elkövetőt az is motiválja, hogy "űzött vadként" nem tud rejtőzködve sokáig élni, "szeretne már végre az lenni, aki". A szakember azt sem tartja mellékes szempontnak, hogy a gyanúsított így Magyarország legsúlyosabb bűncselekményének elkövetőjeként kerül be a kriminalisztika történelmébe, és ezzel tekintélyt vív ki magának az erőszakos bűncselekmények elkövetői előtt. Végh József példaként említette, hogy a börtönben az is hatalmas státuszt szokott jelenteni, ha valakit kommandósok fogtak el.

A kriminálpszichológus az MTI érdeklődésére általánosságban, a konkrét esettől függetlenül azt is elmondta, hogy nagyon ritkán előfordul, hogy egy-egy ember valaki más helyett is magára vállal bűncselekményeket, és ezt pszichológiai tudomány patológiás kórképként ismeri. A más bűnét felvállalók a konkrét esetről nem tudhatnak mindent részletet, és ez a nyomozás során kiderül - tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!