Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyásznap Móron

2002.05.13. 16:18
Dávid Ibolya feketében a székesfehérvári megyéspüspökkel együtt mondott imát Móron a véres bankrablás áldozataiért. A gyásznapon a város polgármesteri hivatalának dolgozói virággal mentek a bankfiókhoz. Ma a vendéglátóhelyek is korán zárnak a városban.
Némán emlékeztek a hét áldozatra a móriak a hétfői gyásznapon az Erste Bank előtt, a tragédia feltételezett időpontjában; a zarándokhellyé vált utcaszakaszon elhelyezte a kegyelet virágait Dávid Ibolya igazságügyi miniszter és Takács Nándor székesfehérvári megyéspüspök is.

Miniszter fekete kosztümben

Valamivel a déli harangszó előtt érkezett a tragédia helyszínére fekete kosztümben Dávid Ibolya igazságügy-miniszter. Fejet hajtott az áldozatok emléke előtt, s elhelyezte a kegyelet virágait. Ezt megelőzően a városházán járt, ahol részvétét és együttérzését fejezte ki a brutális támadás során a feleségét elvesztett polgármesternek, az önkormányzatnak, s rajtuk keresztül az áldozatok családjának, hozzátartozóinak. Elhelyezte a kegyelet virágait, és rövid imát mondott tragédia színhelyén az elhunytak lelki üdvéért Takács Nándor székesfehérvári megyéspüspök.

Mindenki egy virággal

A bankfiókban csütörtökön történt fegyveres rablótámadás feltételezett időpontjában, pontban fél egykor érkeztek meg a tragédia színhelyére - kezükben egy-egy szál virággal - a polgármesteri hivatal dolgozói. Az utca néhány perc alatt megtelt gyászoló, könnyes szemű emberekkel, akik 15 percig némán, lehajtott fejjel emlékeztek az áldozatokra. A bankfiók előtti utcaszakasz valóságos zarándokhellyé vált. Csütörtök óta Mór talán minden lakója letett ott egy szál virágot, s gyertyát, mécsest gyújtott az elvesztettekért. Ott voltak, s lerótták kegyeletüket az Erste Bank más városbeli fiókjainak a dolgozói is.

A vendéglátóhelyek is bezárnak

Mór város tábláján fekete gyászszalag, az intézményeken, lakóházakon gyászlobogók, az utcákon feltűnően sok a fekete ruhába öltözött, s egy szál virággal, vagy csokorral a bankfiók felé tartó ember. Az áldozatok lelki üdvéért este gyászmisén imádkoznak a móriak a katolikus templomban. Az éttermek, a vendéglátóhelyek a gyásznapon korlátozták nyitva tartásukat. A legtöbb vendéglő a közétkeztetés után bezárt, ott pedig, ahol a szállóvendégek miatt vacsoraidőben is nyitva tartanak, nem lesz zene.

Alapítvány az áldozatok hozzátartózóinak

Tanárki Gábor, Mór város jegyzője az MTI-nek elmondta: a hozzátartozóikat elvesztett családoknak már átadták az önkormányzat gyorssegélyét. A brutális támadás során két 14 év alatti gyermek mindkét szülőjét, kettő pedig az édesanyját vesztette el, segítésükre nagy valószínűséggel a bankkal közösen alapítványt hoz létre az önkormányzat. Az áldozatoktól várhatóan pénteken Móron, közös megemlékezés keretében búcsúznak el, de temetésük - a családok akaratának megfelelően - eltérő időpontban lesz.