Eleonóra
-1 °C
2 °C

Egy tanú szerint oroszok gyilkoltak Móron

2006.11.22. 16:18
A Hajdú László elleni büntetőper szerdai tárgyalásán két tanú azt vallotta, hogy tudják kik az igazi tettesek de a neveket csak akkor árulják el, ha a biztonságukat garantálják. Az egyik tanú szerint biztosítási csalás összege folyt volna be egy orosz pénzintézetből, és a tettesek nem rabolni akartak, hanem egy bizonyos adatcsomagot kerestek, amit nem találtak meg.

A nyolc halálos áldozatot követelő, 2002. május 9-én történt bankrablás újrakezdett perében a két, más ügyek miatt előzetes letartóztatásban levő férfit eddig még nem hallgatta meg a bíróság. A szlovák és a magyar állampolgár már tavaly is felvette a kapcsolatot a rendőrséggel illetve az ügyészséggel, hogy információikat átadják. Akkor arra hivatkozva utasították el a megkeresésüket, hogy beadványukban semmilyen konkrétumot nem jelöltek meg.

Neveket, cégneveket és más pontos adatot szerdán se közöltek a bíróságon annak ellenére sem, hogy az eljáró bíró felszólította őket: nem csak az követ el hamis tanúzást aki valótlanságot állít, hanem az is, aki valós tényt hallgat el.

Nevek, adatok

Mindkét férfi a bíróság előtt azt hangsúlyozta: csak akkor kérnek az információikért cserébe bármit is, ha állításaik megalapozottá válnak. A magyar férfi személyi biztonságot, illetve saját ügyében enyhébb büntetést kért, míg szlovák társa mindemellett a móri bankrablókra kitűzött 25 millió forintos nyomravezetői díjra is igényt tartana.

A magyar tanú egy nyolc oldalas vallomást írt a bíróságnak, ebben a neveket, adatokat sorszámmal jelölte meg és a beadványhoz tartozó "megoldási kulcsot" csak akkor adja át, ha az előbb említetteket írásban garantálják neki. A nevek nélkül nehezen érthető szövegben a tanú orosz gazdasági kapcsolatokat, csoportokat említ és állítása szerint a bankban tartózkodóknak azért kellett meghalniuk, mert számukra kiderülhetett milyen bűncselekmény állhat a bankrablás hátterében.

Nem rabolni akartak

A szlovák tanú - aki saját bevallása szerint korábban diplomata illetve tiszt volt Szlovákiában - ennél tovább ment és azt közölte: biztosítási csalás összege folyt volna be egy orosz pénzintézetből. A bankrablás időpontja azért esett május 9-re, mert ez a nap ünnepnap volt Oroszországban, vagyis a bevált gyakorlattal ellentétben a magyar banki dolgozók a tranzakciót nem tudták volna leellenőrizni, egyeztetni orosz kollegáikkal. Szerinte a tranzakció végül nem jött létre. Azt állította: a tettesek nem rabolni akartak, hanem egy bizonyos adatcsomagot kerestek, amit nem találtak meg.

A bíró, a védők és az ügyész kérdésére, hogy adjanak valami támpontot állításaik igazolására, azt közölték: csak az alku megkötése után hajlandóak erre. Arra a bírói kérdésre, hogy legalább egy nevet említsenek meg a bankrablásban résztvevők közül, a szlovák tanú egy Igor Utkin nevet említett. Hozzátette: az illető a bűncselekmény szervezőjeként járt a bankrablás idején Móron, de ennél többet nem árult el. Közlése szerint meg tudná nevezni a bűncselekmény további résztvevőit, felbujtóit és azt is bizonyítani tudná, hogy semmisítették meg a fegyvereket a bűncselekmény után.

Hajdú László egy nyugodt ember

A per szerdai tárgyalásán a bíróság tanúként hallgatta meg Hajdú László nővérét is, aki korábban az eljárás során élt törvény adta jogával és megtagadta a vallomástételt. Ő azt vallotta: semmit sem tudott arról, hogy a testvére bűncselekményeket követett el, ez a család számára csak akkor derült ki, amikor már eljárás indult ellene. A móri bankrablással kapcsolatban azt mondta: ez sosem került szóba közte és a testvére között, mert meg van győződve róla, hogy nem az öccse volt a gyilkos. A tanú hozzátette: Hajdú László nem agresszív hajlamú, ő egy nyugodt ember.

A móri bankrablás ügyében Hajdú Lászlót korábban azzal vádolták, hogy ő szerezte be a bűncselekményhez használt fegyvereket. A Fővárosi Bíróság ezért el is ítélte a vádlottat, ám tavaly a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az ítéletet és új eljárást írt elő. A bíróság ugyanakkor Kaiser Edét jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte.

A június 21-én újrakezdett perben az ügyészség módosította a vádat Hajdú ellen és ettől kezdve már azzal vádolják, hogy ő volt az, aki a bankfiókot végigjárva kioltotta az ott tartózkodó ügyfelek és alkalmazottak életét. Hajdú László júniusban a bíróság előtt úgy fogalmazott: "a móri ügyhöz semmi közöm".

A per jövő héten a zárkalehallgatási felvételek meghallgatásával, illetve az azokról készült jegyzőkönyvekkel ismertetésével folytatódik.