Géza
-11 °C
-4 °C

Bűnösnek találta a bíróság a móri per fővádlottjait

2004.12.23. 13:11
Első fokon bűnösnek találta a bíróság csütörtökön a móri vérengzés perében fővádlott Kaiser Edét, és Hajdú Lászlót. Kaisert tényleges életfogytiglani büntetésre, míg Hajdút 15 év fegyházra ítélték. Azt viszont nem tudni, ki lőtte le a bankban tartózkodó nyolc embert, és ki vitt el 7,3 millió forintot a fiókból.

Ítéletet hirdettek csütörtökön a Fővárosi Bíróságon a nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel és más bűncselekményekkel vádolt Kaiser Ede és Hajdú László, valamint hét további vádlott büntetőperében. Az ügyészség rabláskísérletek, fegyveres rablások és a móri mészárlás miatt emelt vádat ez év májusában, a tizenegy pontból álló vádiratot szeptember 27-én kezdte tárgyalni a bíróság.

A nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás egyik elkövetőjének tartott Kaiser Edét bűnösnek találta a Móron történtekkel foglalkozó hatodik vádpontban és életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Magda Marinko és a Dietmar Clodo bírájaként is ismert Varga Zoltán. Emellett - az ügyészségi javaslattal egyetértésben - a bíró kizárta az elsőrendű vádlottat a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségéből, így ha jogerőre emelkedik az ítélet, Kaiser Ede élete végéig fegyházban marad.

A per másodrendű vádlottját, a móri véregzéshez használt fegyverek beszerzésével majd elrejtésével vádolt Hajdú Lászlót bűnösnek találta a hatos vádpont rá vonatkozó részeiben, és 15 év fegyházra ítélte a bíróság. K. Attila harmadrendű vádlottat, aki Kaiserre és Hajdúra tett terhelő vallomást, minden vádpontban bűnösnek találta a bíróság, és három évre ítélte.

"Meg kell keresni a fegyvereket"


Az ítélethirdetés képei
Fotók: Nagy Attila

A bíró az ítélet indoklásakor különválasztotta a móri bűncselekményt a többi, kisebb súlyú vádponttól, elismerve, hogy "ennek a büntetőeljárásnak központi témája a móri bűncselekmény volt". Varga Zoltán egyúttal egyetértett Kasier Ede védőjével annyiban, hogy "nem fejeződhet be ez az ügy oly módon, hogy az igazságszolgáltatás ne érje utol azt az elkövetőt, aki nyolc ember életét kioltotta Móron".

A bíró ezután rátért a bizonyítási eljárás nehézségeire, és a per felemás voltára, miszerint nem hangzott el egyszer sem a tárgyalások alatt, hogy ki ölhette meg a bankban lévő alkalmazottakat és ügyfeleket. "Meg kell keresni a fegyvereket" - nyomatékosította Varga Zoltán, mert szerinte "ez lehet a kulcs az igazság zárjához". Ezen túl a Kasier Ede körül kialakult bűnözői körben, "a csepeli csapatban" kell keresni a móri gyilkost, foglalt állást a bíró az egész társadalmat foglalkoztató kérdésben.

"Ami megtörtént, az megtörtént"

Kaiser Ede bűnösségét elsősorban a felismerő tanúk vallomásaira alapozva állapította meg a bíróság, valamint arra, hogy maga Kaiser is elismerte, a móri bank kirablásának gondolata megfordult fejében. A móri bankfiók nem olyan frekventált pénzintézet, hogy a bűnözői csoportok egymást megelőzve versengenének a kirablásáért, mondta a bíró, utalva ara, hogy a bankot az "csinálta meg" akinek az ötlete volt.

A bíró kitért a rendőrök által elvégzett munka kritikájára is. "Kétségtelen, hogy mindenki mást várt a rendőrségtől", mondta a bíró, hozzátéve, szerinte sokat, jól, lelkesen, hittel, de nagy teher alatt dolgoztak a nyomozók. A felmutatott eredményt az is befolyásolta, hogy őket is sokkolta a móri rablás brutalitása. Szerinte technikai helyzetük és a helyszínelés kaotikusága sem tette lehetővé a tökéletes nyomrögzítést. A bíró rámutatott, hogy az ítélet megalkotása során a bíróság végül nem vette tekintetbe a zárkalehallgatási jegyzőkönyveket, és a mobiltelefonos híváslisták is alkalmatlanok voltak messzemenő következtetések levonására.

"Ami megtörtént, az megtörtént, ezt már visszaforgatni nem lehet, csak azt lehet remélni, hogy még egyszer nem történik meg. Ennek érdekében egyet lehet tenni, a nyolc embert meggyilkoló tettest meg kell találni és bíróság elé kell állítani" - zárta az ítélet indoklását a bíró.

Az ügyész Kaiser Ede esetében elfogadta a bírói ítéletet, míg Hajdú László és a többi vádlott esetében súlyosbításért fellebbezett. Kaiser és Hajdú ügyvédeikkel egyetértésben fellebbezést nyújtanak be a móri vádpont vonatkozásában, a többi vádlott részben tudomásul vette, részben fellebbezett az ítélet ellen, ami így nem emelkedett jogerőre.

Nincs megoldás


Helyszíni képek Mórról

A rendőrség még azzal zárta le 2003 végén a szoros ügyészi felügyelet mellett lefolytatott nyomozást, hogy a móri bankrablást Kaiser Ede és Hajdú László hajtotta végre. Az ügyészség azonban a vádemelési javaslattól eltérően egyedül Kaiser Edét vádolta meg a móri gyilkosságokkal, és "csupán" társtettesként. A bankfiókban tartózkodókat hidegvérrel meggyilkoló tettestárs kilétére a tévutaktól hemzsegő nyomozás és bírósági tárgyalás során nem derült fény. Tovább a móri ügy furcsaságaihoz >>>

Kaiser Edét a móri bankrablással összefüggésben nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettével, mint társtettest, és más bűncselekmények miatt jelentős értékre fegyveresen, bűnszövetségben és csoportosan elkövetett rablással, rablás kísérletével, súlyos testi sértéssel, súlyos testi sértés kísérletével, közokirat-hamisítással, lőfegyverrel és kábítószerrel visszaéléssel vádolta meg az ügyészség. Hajdú Lászlót a nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettében bűnsegédként vádolták meg mórral kapcsolatban, emellett más rablások miatt többek között társtettesként és bűnsegédként állt a bíróság elé.

Felmentést kértek

Az ügy két fő vádlottja a per kezdetén minden vádpontban elismerte bűnösségét, kivéve a móri rablás elkövetésével foglalkozó hatodik vádpontot, Kaiser és Hajdú - az ellenük valló harmadrendű vádlott állításaival ellentétben - a tárgyalások alatt mindvégig tagadta, hogy bármi közük lett volna a brutális támadáshoz.

A december 13-i tárgyaláson az ügyész Kaiser Edére életfogytig tartó fegyházbüntetést kért, azzal a kitétellel, hogy feltételes szabadlábra helyezésre ne legyen lehetőség. Az ügyészség bizonyítottnak látta, hogy Kaiser Ede rálőtt a bank biztonsági őrére, amikor máig ismeretlen társával behatolt a pénzintézetbe, egy másik, célt tévesztett lövéssel pedig egy alkalmazottat akart megölni. A vád szerint amíg ismeretlen társa sorra legyilkolta a bankban lévőket, addig Kaiser a bank ajtajában állva elküldte az arra járókat.

Hajdú Lászlóra a kiszabható leghosszabb időtartamú fegyházban letöltendő szabadságvesztést kért a vád képviselője. A védők ezzel szemben védenceik felmentését kérték a móri vádpont alól, amellett, hogy a többi vádpontban többé-kevésbé elismerték Kaiser és Hajdú bűnösségét.