Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Megtalálták a móri fegyvereket N. László lakásán

2007.02.21. 07:58
A rendőrség megtalálta N. László tatabányai lakásán a móri bankban elkövetett rablógyilkosságnál használt fegyvereket - értesült a Magyar Hírlap. Közben kiderült, hogy nem azonos a móri Erste bankfiókban talált tenyérlenyomat azokéval, akiket az elmúlt napokban a rendőrség őrizetbe vett. Rendőrségi berkekben többen úgy gondolják, hogy súlyos hibát követtek el a móri ügy nyomozói, amikor Kaiserre és Hajdúra húzták a vizes lepedőt.

A rendőrség vasárnap megtalálta a móri rablógyilkosság elkövetésével vádolt N. László lakásán a bankfiókban használt fegyvereket. A Magyar Hírlap úgy tudja: a férfi tatabányai lakásán vasárnap tartott háűzkutatáson egy félreeső helyiségből került elő a Skorpio géppisztoly és a pisztoly. A szakértők elsődleges véleménye szerint ezekkel a fegyverekkel öltek meg nyolc embert a bankfiókban.

"Nem értem, hogy miért kellett ilyen hirtelen sajtótájékoztatót tartania a rendőrségnek a veszprémi postásgyilkosság és a móri bankrablás ügyében" - mondta az Indexnek Jáno Christopher, a pénteken elfogott N. László kirendelt ügyvédje. Az ügyvéd azt állítja, hogy védence csak vallomást, és nem beismerő vallomást tett a móri bankrablásról.

"A rendőrök meggyanúsították a nyolc ember halálát követelő bűncselekménnyel. Két dolgot tehet egy gyanúsított: vagy visszautasítja a gyanúsítást, és nem tesz vallomást, vagy együttműködik a nyomozó hatóságokkal, és elmondja, amit tud - magyarázta Jáno Christopher. - Én azt tanácsoltam, hogy működjön együtt a rendőrséggel, de alaposan gondolja át, mit tud mondani, mert a később többször is módosított vallomás kevesebbet ér, mint a következetes."

"Sohasem ölt embert"

"Nem igaz, ami egyes lapokban megjelent. Nincs beismerő vallomás a rendőrök kezében. Vasárnap és hétfőn nagyon sok kérdést tettek fel a nyomozók a jelenlétemben, de ezekről nem nyilatkozhatok. Annyit mondhatok, hogy védencem állítja, sohasem ölt embert, és ugyanez a helyzet a veszprémi postásgyilkossággal is: N. László nem ismerte el. Ezért is különös, hogy ilyen hamar a nyilvánosság elé álltak a rendőrök. A legsürgetőbb az lenne, hogy alaposan ellenőrizzék a vallomásban elmondottakat" - mondta el az ügyvéd.

Képek a móri bankrablásról
Képek a móri bankrablásról

A móri ügyben egyébként nem ez az első jele, hogy a nyomozó hatóság idegesen, kapkodva dolgozik. Annak idején rögtön a véres bankrablás után téves országos körözést adtak ki Horváth Szilárdra és - az azóta is szökésben lévő - Farkas Róbertre; a nyomozás később is mellékvágányra futott párszor.
A móri útvesztő öt éve >>>

Jáno Christopher nem tudta kommentálni azt az értesülést, hogy a móri bankfiókban talált tenyérlenyomat N. Lászlóé. Az ügyvéd szerint ilyen jellegű bizonyítási eljárást az új nyomozati eljárásban szoktak elvégezni, és elvileg a rendőrök még nem tartanak ott. Kedden este azonban az MTI-n keresztül a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatóhelyettese, Zsombok György bejelentette: a móri Erste Bank fiókjának bejárati ajtaján rögzített tenyérnyom-töredék nem azonos a két új gyanúsítottéval.

A kirendelt védő elmondta, hogy naponta találkozik N. Lászlóval, és nagyjából "egy hullámhosszon" vannak.

Sajtótájékoztató

A rendőrség most azt állítja, hogy N. László és a vallomása alapján vasárnap őrizetbe vett W. Róbert "összefüggésbe hozható" a bűncselekménnyel. "Több emberen, társtettesként elkövetett emberöléssel gyanúsítottuk meg őket" - mondta az Indexnek Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Nyomozóiroda igazgatója. Rohamtempóban dolgoznak az információk megerősítésén, a bizonyítékok ellenőrzésén, várják a hivatalos szakértői véleményeket, és még a héten - csütörtökön vagy pénteken - újabb sajtótájékozatót tartanak. Addig semmiféle értesülést sem fognak megerősíteni.

Bolcsik hangsúlyozta: azt a rendőrség nem mondta, hogy Kaisernek és Hajdúnak ne lenne köze a bankrabláshoz. Egyes sajtóértesülések szerint N. László lehetett a sofőr, és a bank előtt várt, amíg társai - W. Róbert és egy máig ismeretlen harmadik - odabent "dolgoztak". Bolcsik szerint a rendőrség változatlanul azon az állásponton van, hogy a bankrablást ketten követték el.

Rendőrök nyomás alatt

A móri ügy meghökkentő fordulata sokak szemében nem is annyira meghökkentő, inkább régen várt. Rendőrségi forrásokból úgy értesültünk, hogy Kaiser Ede és Hajdú László meggyanúsítása és elítélése nagy meglepetés volt, és a most elfogott tatabányai férfiakat tartják a valódi tetteseknek. Egyesek szerint soha nem látott baklövést követtek el a nyomozók, amikor a Kaiserre és Hajdúra valló Kiglics meséjét csont nélkül bevették.

A rendőrök eddig állírtották: Hajdú László lőtt
A rendőrök eddig állították: Hajdú László lőtt

Többekben megfogalmazódott, hogy a sikervágy, a produkálási kényszer, a görcsös megoldáskeresés vezetett oda, hogy most úgy tűnik, téves ítélet született, és a valódi tettesek évekig szabadlábon maradhattak. Egy, a rendőrségtől távozott illetékes szerint a vezető nyomozóknak le kell mondaniuk, ha bebizonyosodik az új gyanúsítottak bűnössége.

Tévedés és felelősség

Hack Péter büntetőjogász szerint a nyomozás félresiklásához valóban vezethetett a teljesítménykényszer, a nagy társadalmi és médianyomás, de az nem várható, hogy most emiatt rendőri vezetők távozzanak, "a rendőröknek ugyanis korlátozottabb a felelősségük". Hack szerint az valóban elképzelhető, hogy eljárásjogi hiba történt a móri ügy nyomozati, ügyészségi szakaszában.

"Ez nem példa nélküli, és a törvény fel is készül az ilyen esetekre, van lehetőség az ítélet felülvizsgálatára és a perújításra - mondta Hack. - Ennek ellenére ez az ügy alkalmas lehet arra, hogy megrendítse az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat. Aggodalomra adhat okot, hogy ha egy ilyen súlyú ügyben hibáznak, akkor a kisebb ügyekben miképp járnak el."
Korábbi baklövések >>>

"Ha bebizonyosodik, hogy tévedtek Kaiser Ede jogerős elítélésével, akkor fontos teendői lesznek a törvényhozásnak, az ügyészségnek és a bíróságnak. Meg kell oldani a számonkérhetőség kérdését, jelenleg ugyanis a nyomozás kezdetétől fogva nincs személyi felelősük és következményük az ilyen ügyeknek, az esetleges hibáknak." Hack Péter emlékeztetett a Burkáék esetére, nekik több tízmilliós kártérítést ítélték meg az ártatlanul leült börtönévekért, de a tévedésnek személyi következménye nem lett. Mivel 2003 óta az ügyészség irányítja a nyomozásokat, logikus lenne, ha az ilyen esetekben egyértelmű lenne az ügyészek felelőssége.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!