Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eddig huszonhat embert fogtak el Mór kapcsán

2002.08.08. 13:59
A rendőrség továbbra is Kaiser Edét és Hajdú Lászlót gyanúsítja a móri bankrablás elkövetésével - közölte Salgó László dandártábornok, országos rendőrfőkapitány a csütörtökön tartott sajtóbeszélgetésen. A rendőrségnek nincsenek közvetlen, csak közvetett bizonyítékai, de a rendőri vezetők szerint várható, hogy a bíróság meghosszabítja az előzetes letartóztatás határidejét.
A főkapitány úgy fogalmazott, a nyomozás eredményeiről szóló beszámoló egyik célja, hogy a rendőrség a médián keresztül visszaszerezze a közvélemény bizalmát. Salgó László ennek érdekében elmondta: a nyomozás során elkövetett kisebb hibák nem befolyásolták a nyomozás eredményét.

"Az elkövetés napjától, azaz május 9-től máig, egy totális rendőrségi offenzíva részeként, 26 olyan bűnelkövetőt fogtunk el, akiket összefüggésbe lehetett hozni a móri üggyel, illetve akik ellen más bűncselekmények miatt elfogató parancs volt érvényben" - közölte a főkapitány.

A kommunikáció

A rendőrség a "negatív kommunikáció"-t elkerülendő nem reagált több sajtóértesülésre. Például arra, hogy Salgó határidőt szabott a nyomozás befejezésére, vagy hogy védett tanújuk van, illetve, hogy véres lábnyomot, és az egyik elkövetőtől származó fekáliát találtak a helyszínen.

Máshol csendben vannak
Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője bejelentette, hogy megkérdezte német, angol, francia és holland kollégáit, náluk miként "kommunikálják" a hasonlóan komoly ügyek nyomozati eredményeit. Garamvölgyi szerint a német, angol, francia rendőrségi sajtósok a nyomozás lezárásáig semmiféle információt sem közölnek, a hollandok pedig a "magyar kommunikációtól redukáltabb" módon informálnak.

Bizonyítékok

Ferenczi László dandártábornok, az ORFK bűnügyi főigazgatója közölte, a fogva tartott két gyanúsított ellen jelenleg nincs közvetlen bizonyíték, közvetett azonban több is, ezeket három csoportba rendszerezték. A tanúvallomások azt valószínűsítik, hogy Kaiser Ede és Hajdú László követték el a móri bankrablást, sőt olyan tanút is találtak, aki tudta, hogy Kaiserék előre megtervezték a rablást.

A közvetett bizonyítékok másik csoportját a felismertetési eljárások adják. Ferenczi hangsúlyozta, hogy az "őrt álló" személyt illetően eredményes volt az eljárás, a tanúk felismerték a tettest, több statiszta közül választva ki őt. A bankban lövöldöző személy felismertetése azonban nem igazolta a rendőrök számításait.

A harmadik csoportba tartoznak a bankrablás helyszínén, illetve a házkutatások alkalmával talált tárgyi bizonyítékok. Elhangzott, hogy a nyomozók fegyvert nem találtak, de hátizsákot igen (az egyik tanú két hátizsákos alakot látott távozni a bankból). Ugyancsak közvetett bizonyítéknak értékeli a rendőrség a házkutatás során talált, a móri ügyről szóló újságcikkgyűjteményt, illetve a rablás után 2500 euróért Ausztriában vásárolt karórát (a rabolt pénz között eurócímletek is voltak).

Hosszabbítás

A "negatív" eredményt hozó DNS-vizsgálatról elmondták, ettől függetlenül továbbra is Kaiser Edét és Hajdú Lászlót gyanúsítják. Ferenczi László elmondta, a rendőrség nem állította, hogy a helyszínen szerzett minták biztosan az elkövetőktől származnak.

Bejelentették, hogy szerdán a rendőrség a két gyanúsítottat egy másik bűncselekmény elkövetésével is meggyanúsította. Tavaly szeptember 27-én egy férfit meglőttek, a nála lévő pénzt elvették. A férfi súlyos sérüléseket szenvedett, de felépült, és a szerdai szembesítésen Kaiserben egyértelműen felismerte támadóját. Ugyanakkor egy írásszakértői vizsgálat eredménye alapján a rendőrség azt is bizonyítottnak látja, hogy Hajdú Lászlót vásárolta azt a Trabantot, amelyet az akcióban használtak.

A nyomozás jelenlegi állása szerint elképzelhető, hogy a bíróság meghosszabítja a 30 napos őrizetbe vétel határidejét. Salgó László elmondta, ha nem történik áttörés az nyomozásban, legközelebb augusztus 24-én, az előzetes letartóztatás határidejének lejártakor tartanak tájékoztatót.

Hazavárják Horváth Krisztiánt

Garamvölgyi László az Index kérdésére elmondta, hogy a rendőrség várja a jelenleg Ausztriában fogva tartott Horváth Krisztián kiadását. Mint ismeretes, az ORFK vizsgálja, van-e köze a móri ügyhöz Horváth Krisztiánnak, akit az osztrák rendőrség fogott el. Horváth korábban gyilkolt lőfegyverrel, Móron született és élt, így a nyomozók szerint ő is összefüggésbe hozható a móri mészárlással.