Jácint
16 °C
31 °C

Eddig huszonhat embert fogtak el Mór kapcsán

2002.08.08. 13:59
A rendőrség továbbra is Kaiser Edét és Hajdú Lászlót gyanúsítja a móri bankrablás elkövetésével - közölte Salgó László dandártábornok, országos rendőrfőkapitány a csütörtökön tartott sajtóbeszélgetésen. A rendőrségnek nincsenek közvetlen, csak közvetett bizonyítékai, de a rendőri vezetők szerint várható, hogy a bíróság meghosszabítja az előzetes letartóztatás határidejét.
A főkapitány úgy fogalmazott, a nyomozás eredményeiről szóló beszámoló egyik célja, hogy a rendőrség a médián keresztül visszaszerezze a közvélemény bizalmát. Salgó László ennek érdekében elmondta: a nyomozás során elkövetett kisebb hibák nem befolyásolták a nyomozás eredményét.

"Az elkövetés napjától, azaz május 9-től máig, egy totális rendőrségi offenzíva részeként, 26 olyan bűnelkövetőt fogtunk el, akiket összefüggésbe lehetett hozni a móri üggyel, illetve akik ellen más bűncselekmények miatt elfogató parancs volt érvényben" - közölte a főkapitány.

A kommunikáció

A rendőrség a "negatív kommunikáció"-t elkerülendő nem reagált több sajtóértesülésre. Például arra, hogy Salgó határidőt szabott a nyomozás befejezésére, vagy hogy védett tanújuk van, illetve, hogy véres lábnyomot, és az egyik elkövetőtől származó fekáliát találtak a helyszínen.

Máshol csendben vannak
Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője bejelentette, hogy megkérdezte német, angol, francia és holland kollégáit, náluk miként "kommunikálják" a hasonlóan komoly ügyek nyomozati eredményeit. Garamvölgyi szerint a német, angol, francia rendőrségi sajtósok a nyomozás lezárásáig semmiféle információt sem közölnek, a hollandok pedig a "magyar kommunikációtól redukáltabb" módon informálnak.

Bizonyítékok

Ferenczi László dandártábornok, az ORFK bűnügyi főigazgatója közölte, a fogva tartott két gyanúsított ellen jelenleg nincs közvetlen bizonyíték, közvetett azonban több is, ezeket három csoportba rendszerezték. A tanúvallomások azt valószínűsítik, hogy Kaiser Ede és Hajdú László követték el a móri bankrablást, sőt olyan tanút is találtak, aki tudta, hogy Kaiserék előre megtervezték a rablást.

A közvetett bizonyítékok másik csoportját a felismertetési eljárások adják. Ferenczi hangsúlyozta, hogy az "őrt álló" személyt illetően eredményes volt az eljárás, a tanúk felismerték a tettest, több statiszta közül választva ki őt. A bankban lövöldöző személy felismertetése azonban nem igazolta a rendőrök számításait.

A harmadik csoportba tartoznak a bankrablás helyszínén, illetve a házkutatások alkalmával talált tárgyi bizonyítékok. Elhangzott, hogy a nyomozók fegyvert nem találtak, de hátizsákot igen (az egyik tanú két hátizsákos alakot látott távozni a bankból). Ugyancsak közvetett bizonyítéknak értékeli a rendőrség a házkutatás során talált, a móri ügyről szóló újságcikkgyűjteményt, illetve a rablás után 2500 euróért Ausztriában vásárolt karórát (a rabolt pénz között eurócímletek is voltak).

Hosszabbítás

A "negatív" eredményt hozó DNS-vizsgálatról elmondták, ettől függetlenül továbbra is Kaiser Edét és Hajdú Lászlót gyanúsítják. Ferenczi László elmondta, a rendőrség nem állította, hogy a helyszínen szerzett minták biztosan az elkövetőktől származnak.

Bejelentették, hogy szerdán a rendőrség a két gyanúsítottat egy másik bűncselekmény elkövetésével is meggyanúsította. Tavaly szeptember 27-én egy férfit meglőttek, a nála lévő pénzt elvették. A férfi súlyos sérüléseket szenvedett, de felépült, és a szerdai szembesítésen Kaiserben egyértelműen felismerte támadóját. Ugyanakkor egy írásszakértői vizsgálat eredménye alapján a rendőrség azt is bizonyítottnak látja, hogy Hajdú Lászlót vásárolta azt a Trabantot, amelyet az akcióban használtak.

A nyomozás jelenlegi állása szerint elképzelhető, hogy a bíróság meghosszabítja a 30 napos őrizetbe vétel határidejét. Salgó László elmondta, ha nem történik áttörés az nyomozásban, legközelebb augusztus 24-én, az előzetes letartóztatás határidejének lejártakor tartanak tájékoztatót.

Hazavárják Horváth Krisztiánt

Garamvölgyi László az Index kérdésére elmondta, hogy a rendőrség várja a jelenleg Ausztriában fogva tartott Horváth Krisztián kiadását. Mint ismeretes, az ORFK vizsgálja, van-e köze a móri ügyhöz Horváth Krisztiánnak, akit az osztrák rendőrség fogott el. Horváth korábban gyilkolt lőfegyverrel, Móron született és élt, így a nyomozók szerint ő is összefüggésbe hozható a móri mészárlással.