Jenő
-3 °C
6 °C

Szuvenírként tartotta meg a móri fegyvereket N. László?

2007.02.23. 14:44
Ahogy bonyolódik a móri ügy, ahogy egyre újabb részleteket lehet megismerni, úgy tűnik egyre biztosabbnak, hogy pszichopatákkal, vagy legalábbis kóros személyiségű elkövetőkkel van dolga a rendőrségnek, mondta az Indexnek Németh Zsolt kriminológus, a Rendőrtiszti Főiskola tanára. A nyugalmazott rendőr-alezredes szerint egyértelműen pszichopatologikus kórkép vázolható fel: gondolkodás nélkül öltek, öt évig rejtőzködtek, és nem szabadultak meg a bűnjelektől.

Mindenki egyetért azzal, hogy "normális bűnöző" nem tárolja évekig lakásán a fegyvereket, amikhez nyolc ember vére tapad, vélekedik Németh Zsolt kriminológus. "Mindez defektusos személyiségre vall. Feltehetőleg óriási teljesítménynek tekintette amit elkövetett, olyannyira, hogy egyfajta tárgyi emlékként meg is őrizte az elkövetéshez használt fegyvereket" - vélekedett a szakértő arról, hogy a nyomozók N. László lakásán megtalálták azt a pisztolyt amivel a móri bank biztonsági őrét megölték és azt a Skorpió típusú géppisztolyt, amivel a többi áldozattal végeztek.

"Hatalmas kielégülés lehetett neki, hogy a móri bankban élet és halál ura lehetett, és hogy tulajdonkép azóta csak vele foglalkozik egy ország közvéleménye. A sikerélményhez pedig hozzáadódhatott az is, hogy öt évig sikerrel bújt ki az igazságszolgáltatás alól, és nemhogy Mór miatt nem kapták el, de még időközben más súlyos bűncselekményeket is el tudott követni. Félelmetes tehetség ez" - tette hozzá a kriminológus.

Nem szorong, nem szeret, nem tanul

A pszichopata személyiség kórképének három fő vonása jellemezheti a móri mészárost is: nem szorong, nem szeret, és nem tanul a tapasztalatokból. "Nem szorongott, mert a szorongó bűnöző hibázik és fél a következményektől is, meggondoltabban cselekszik. Nem szeret, mert aki képes a szeretetre, az nem vesz el ártatlan életeket. Nem tanul a tapasztalatokból, mert sikere volt, nem hibázott, folytatni tudta bűnözői életmódját" - magyarázta Németh Zsolt.

N. László társának, W. Róbertnek a viselkedése sem mondható normálisnak. "Rendkívül megdöbbentő, hogy egy háromgyerekes apa elkövet egy ilyen bűncselekményt - mégha csak az ajtónálló-szerep jut is rá - és utána, mintha mi sem történt volna, tovább él a családjával. Ez minden eddigi ismereteinkkel szembemegy". "Pszichopatológiás vonás ez is, mert a jelek szerint egyszerűen lenullázta magában a történteket, amire egy átlagember nem képes" - tette hozzá a szakember.

A bizonyítási eljárás úgy tűnik ezúttal sokkal zökkenőmentesebb lehet: megvannak a fegyverek és úgy tűnik a tettesek is. Egyedül a tanúk szembesítése, az elkövetők felismertetése ütközhet majd nehézségekbe az eltelt hosszú idő miatt. A móri ügy négy szemtanúja annak idején Kaiser Edében felismerni vélte azt a férfit, aki a bankfiók ajtajában állt és műszaki hibára hivatkozva elküldte őket. "Elképezelhető, hogy W. Róbert hasonlít Kaiserre, de ettől a nyomozási lépéstől nem lehet sokat várni" - mondta Németh Zsolt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?