Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Lebontják Sztálin kedvenc szállodáját

2003.07.23. 12:18
Az orosz fővárosban bezárta kapuit a sztálini korszak egyik szimbóluma, a Moszkva Hotel. A szállodát 1935-ben építették a Vörös tér és a Kreml mellett. Most lebontják, és az eredeti tervek alapján újjáépítik.
A Moszkva Hotel volt az első szálloda, melyet a forradalom után az orosz fővárosban építettek. Az új Oroszország szimbólumának szánták - írja a BBC Magyar Adása.

Kreatívan rettegő építészek

A hatalmas és fényűző szállodát Sztálin utasítására építették, a terveket is ő hagyta jóvá. A legendás történet szerint két tervrajzot mutattak neki a szálló homlokzatáról, és ő mindkettőt aláírta. A rettegő építészek nem mertek visszamenni Sztálinhoz, ezért aztán mindkét tervet megvalósítva kettős homlokzatot építettek.

A csodálatos kilátásnak és kifogástalan kiszolgálásnak köszönhetően a szálló nagy népszerűségre tett szert a kommunista párt vezetői és az állami tisztviselők körében. A kommunizmus bukása után a vidéki parlamenti képviselők szállása lett.

De az évek során az épület lepusztult, ezért most lebontják. A helyén új luxusszállót építenek, ami ugyanúgy fog kinézni, mint a régi.

20%
3490 Ft
2792 Ft
15%
3999 Ft
3400 Ft