Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

'Orrodba csap a mínusz harminc'

2006.01.18. 21:02
Csütörtök hajnalban nem dől meg a moszkvai hidegrekord, de a mínusz 37 fok is nagyon kellemetlen tud lenni. A moszkvaiak azért most is vásárolnak, építkeznek, és a Kreml díszkivilágításáról sem feledkeznek el. A vidéki Oroszországban viszont kemény korlátozásokat vezettek be.

Védekezés (Fotó: EPA)

"Az utcai elektromos hőmérők már összevissza mutatják a hőmérsékletet, hivatalosan most mínusz harminc fok van" - nyilatkozta az Indexnek magyar idő szerint szerda este fél kilenckor a Moszkvában élő Irina Rozskova. Az éjszakára 37 fokos hideget jósolnak, ez még az orosz fővárosban is nagy hideg, az évnek ebben a szakaszában jó tíz fokkal enyhébb idő szokott lenni. Nem csoda, hogy mindenki a nagy hidegről beszél.

Éjszakára azért leállítják a motort

"Amikor kilépsz az utcára, orrodba csap a mínusz harminc fok, az orrcimpáid összeragadnak - mondja. - A hideg engem köhögésre ingerel, de van, akinek levegőt venni is fáj." Rozskova megfigyelése szerint az emberek nincsenek jobban felöltözve, mint akár egy héttel ezelőtt, de sokan tartják kezüket a szájuk elé.

A nagy bevásárlóközpontok most is tele vannak, az utcákon viszont kisebb a forgalom. A Vörös tér például teljesen kihalt, pedig ott szinte mindig bóklásznak turisták. Havazás nem volt, mégis jóval kevesebb az autó, mert sokan nem tudtak elindulni a nagy hidegben. (Moszkvában nem jellemző az a jakutszki szokás, hogy éjszaka is jár az autó motorja, mert ha egyszer leáll a mínusz negyven-ötven fokos hidegben, akkor márciusig képtelenség újraindítani.)


Kocsin kívül -30 (Fotó: Dienes Katalin, Moszkva)

"Moszkvában azért megváltozott az élet a hideg miatt (nem vitatkozva azzal az állítással, hogy vidéken sokkal nehezebb a helyzet és komolyabbak a korlátozások), a vásárlási mániás moszkvaiak is igencsak érzik a hideget" - jelentette az Indexnek Makkos Gábor a Moszkva melletti Angelovóból. "A városban most már igen csak látható az energiakorlátozás. Az autók nagy mértékben megfogyatkoztak, a munkahelyemre a szokásos 50 perc helyett fél óra alatt bejutottam. A metrón iszonyú tömeg van, és súlyosbítja a helyzetet, hogy a buszok egy része nem indul, illetve lerobban menet közben. Az energiatakarékossagot nagyon sok helyen komolyan veszik, néhány nagyobb vállalat munkaszünetet rendelt el, a közvilágítást is csökkentették néhány lámpa kikapcsolásával. Az utcán nagyon kevés ember látható, senki sem áll meg egy pillanatra sem, és maszk nélkül az ember orra tényleg összefagy."

#alt#
Inkább nem állítják le (Fotó: EPA)

Moszkvában nem korlátoznak

Hiába jelentette be Anatolij Csubajsz, az orosz áramszolgáltató monopólium vezetője azt, hogy korlátozások lesznek az áramellátásban, ennek látható jele nincs - legalábbis Moszkvában. A Kreml fényárban úszik, az orosz főváros kiemelt építkezéseit reflektorok világítják meg, a buszok, villamosok, metrók a menetrend szerint járnak, számolt be tapasztalatairól Irina Rozskova, viszont vidéken sok helyen leállt az elektromos tömegközlekedés, és komoly korlátozásokat léptettek életbe.

A leghidegebbet eddig - mínusz 42 fokot - 1940-ben mérték, 1933-ban ezen a napon viszont plusz öt fok volt. Az élet azért az utóbbi évtizedek leghidegebb éjszakáján sem áll meg: a Moszkva folyó egyik víztározójánál lékfürdőzést terveznek, a programot egy magas rangú egyházi vezető áldása kíséri - alighanem szükségük lesz rá a résztvevőknek.