Salamon
0 °C
13 °C

Robbanás a moszkvai metróban

2004.02.06. 18:53
Robbanás rázta meg a moszkvai metrót a péntek reggeli csúcsforgalom idején. Legkevesebb 40 halálos áldozata a robbanásnak. Egyelőre csak találgatni lehet, hogy öngyilkos merényletről vagy távirányítású pokolgépes merényletről van- szó.
Előzetes adatok szerint negyven halálos áldozattal járt a moszkvai metróban péntek reggel csúcsidőben történt robbanás, amelyet terrorcselekménynek tartanak.

Egyes információk szerint a metrószerelvényben nem öngyilkos merénylő robbantott, a terroristák távirányítású pokolgéppel követték el a támadást. Az esettel összefüggésben három "kaukázusi külsejű" személyt keresnek a moszkvai hatóságok. A keresett 30-35 éves férfi és két 20-25 éves nő fekete kabátot viselt. Szemtanúk szerint a férfi röviddel a robbanás előtt odament az Avtozavodszkaja metróállomás ügyeleteséhez, "Ünnepetek lesz!" - mondta neki, majd káromkodásokkal folytatta.

Tekintse meg képeinket!
A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma szerint mintegy száz utas szenvedett különböző fokú sérüléseket. A robbanás egy metrószerelvény második kocsijában történt moszkvai idő szerint fél kilenc (közép-európai idő szerint fél hét) után, amikor a szerelvény a központhoz közel lévő Paveleckaja állomásról tartott az orosz főváros déli részén lévő Avtozavodszkaja állomás felé a zöld vonalon.

A metrókocsit súlyosan megrongáló robbanás után több mint ötszáz utast vezettek vagy mentettek ki a füst által elöntött alagútból, sokukat sokkos állapotban. Magyar áldozatokról a moszkvai magyar nagykövetség eddig nem értesült, de állandó kapcsolatban állt a minisztériummal. A helyszínre több mint száz mentőkocsi robogott, orvosok és rendőrök dolgoztak. A metróalagútban keletkezett tüzet két óra alatt sikerült eloltani.

Klikk a képre!
A moszkvai hatóságok gyanúja szerint az egy kilogramm trotil erejével egyenértékű robbantást öngyilkos merénylő követte el. A biztonsági szolgálat biztosra veszi, hogy a március közepi elnökválasztás előtti terrorcselekmény történt. A választás nagy esélyese Vlagyimir Putyin hivatalban lévő elnök, és az ő tekintélyét és népszerűségét akarták megtépázni - vélték a tisztségviselők.

A merénylet nyomán fokozott készültségbe helyezték az orosz főváros rendőrségének teljes állományát. Növelték az utcai járőrök számát, fokozták a pályaudvarok, a metróállomások és a középületek védelmét. Minden metróállomáson megerősített járőrök cirkálnak, robbanóanyag felderítésére betanított kutyákkal.