Móric
14 °C
15 °C

Hét halott a moszkvai házrobbanásban

2002.08.21. 07:14
Heten életüket vesztették, hatan megsebesülek egy moszkvai házrobbanásban, mely során tíz lakás teljesen megsemmisült egy ötemeletes bérházban. A robbanás okai egyelőre ismeretlenek, a szakértők gázrobbanásra gyanakodnak. A lakók nem éreztek gázszagot, ők inkább a házban lakást bérlő kaukázusiakat találják gyanúsnak.
Legalább hét halottja van egy moszkvai lakóházban bekövetkezett robbanásnak, a romok alatt folytatják a kutatást további áldozatok után. A robbanás okai egyelőre nem ismertek. A szerencsétlenség az osztankinói TV-torony közelében egy 5 emeletes házában történt. A robbanás epicentruma a középső lépcsőház volt, ahol összesen 48 ember lakott. Az épületben 10 lakás teljesen megsemmisült. A sebesültek száma eddig 6, de legalább 10 ember hollétéről 9 órás megfeszített munka után sem tudnak még a hatóságok. A legsúlyosabb sebesült egy nő, akinek testfelülete 80 százaléka megégett. A katasztrófaelhárító alakulatok kutyákkal keresik az esetleges túlélőket.

Nem éreztek gázszagot

A szerencsétlenség okai közül a szakértők szerint a gázrobbanás tűnik a legvalószínűbbnek. A lakók ezzel szemben határozottan állítják, hogy nem éreztek gázszagot a detonáció előtt. Az Eho Moszkvi rádió arról számolt be, hogy a gázszivárgás lehetőségét elvetette a moszkvai gázművek egyik illetékese is. A katasztrófa hírére sokan rögtön terrorcselekményre gondoltak: a mai napig emlékezetes 1999 ősze, amikor két lakóházat robbantottak fel az orosz fővárosban, és a csecsen terroristáknak tulajdonított merényletek következtében több mint 200 ember vesztette életét.

Kaukázusi bérlők

A rendkívüli helyzetek minisztériumának helyszínen tartózkodó alakulatai mindeddig nem találtak robbanószerkezetre utaló nyomokat. Ugyancsak az Eho Moszkvi híre, hogy az egyik lakó két kaukázusi bérlőről számolt be, akik robbantással fenyegették meg a lakókat, és nem sokkal a detonáció előtt távoztak az épületből. A rádió közlése szerint a rendőrség ellenőrzi a bejelentés valóságtartalmát. A moszkvai önkormányzat elmondta, hogy nem építik újjá a 166 ember lakhelyéül szolgáló házat, a károsultak új lakásokat kapnak a várostól. A lakókat átmenetileg szállodákban helyezik el.