Árpád
-2 °C
4 °C

Hét halott a moszkvai házrobbanásban

2002.08.21. 07:14
Heten életüket vesztették, hatan megsebesülek egy moszkvai házrobbanásban, mely során tíz lakás teljesen megsemmisült egy ötemeletes bérházban. A robbanás okai egyelőre ismeretlenek, a szakértők gázrobbanásra gyanakodnak. A lakók nem éreztek gázszagot, ők inkább a házban lakást bérlő kaukázusiakat találják gyanúsnak.
Legalább hét halottja van egy moszkvai lakóházban bekövetkezett robbanásnak, a romok alatt folytatják a kutatást további áldozatok után. A robbanás okai egyelőre nem ismertek. A szerencsétlenség az osztankinói TV-torony közelében egy 5 emeletes házában történt. A robbanás epicentruma a középső lépcsőház volt, ahol összesen 48 ember lakott. Az épületben 10 lakás teljesen megsemmisült. A sebesültek száma eddig 6, de legalább 10 ember hollétéről 9 órás megfeszített munka után sem tudnak még a hatóságok. A legsúlyosabb sebesült egy nő, akinek testfelülete 80 százaléka megégett. A katasztrófaelhárító alakulatok kutyákkal keresik az esetleges túlélőket.

Nem éreztek gázszagot

A szerencsétlenség okai közül a szakértők szerint a gázrobbanás tűnik a legvalószínűbbnek. A lakók ezzel szemben határozottan állítják, hogy nem éreztek gázszagot a detonáció előtt. Az Eho Moszkvi rádió arról számolt be, hogy a gázszivárgás lehetőségét elvetette a moszkvai gázművek egyik illetékese is. A katasztrófa hírére sokan rögtön terrorcselekményre gondoltak: a mai napig emlékezetes 1999 ősze, amikor két lakóházat robbantottak fel az orosz fővárosban, és a csecsen terroristáknak tulajdonított merényletek következtében több mint 200 ember vesztette életét.

Kaukázusi bérlők

A rendkívüli helyzetek minisztériumának helyszínen tartózkodó alakulatai mindeddig nem találtak robbanószerkezetre utaló nyomokat. Ugyancsak az Eho Moszkvi híre, hogy az egyik lakó két kaukázusi bérlőről számolt be, akik robbantással fenyegették meg a lakókat, és nem sokkal a detonáció előtt távoztak az épületből. A rádió közlése szerint a rendőrség ellenőrzi a bejelentés valóságtartalmát. A moszkvai önkormányzat elmondta, hogy nem építik újjá a 166 ember lakhelyéül szolgáló házat, a károsultak új lakásokat kapnak a várostól. A lakókat átmenetileg szállodákban helyezik el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?