Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Gyújtogatás okozhatta a moszkvai kollégiumi tüzet

2003.11.24. 12:15
Legkevesebb harminckét halálos áldozata van annak a tűzvésznek, amely hétfő hajnalban keletkezett egy moszkvai kollégiumban - jelentette a rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma. A moszkvai katasztrófavédelmi szervek közlése szerint a sebesültek száma megközelítőleg 150.
Fotó: EPA/NTV
A külföldi, elsősorban harmadik világbeli diákokat oktató, Patrice Lumumbáról egykori kongói forradalmáról elnevezett Népek Barátsága Egyetem ötszintes diákotthonában helyi idő szerint háromnegyed kettő tájt keletkezett a tűz, amelyről csak késve, 02.16-kor értesítették a tűzoltókat. A tűzoltók és a mentők nagy erők bevetésével vonultak a helyszínre, miközben a rendőrség lezárta a környéket.

Mire az első egységek megérkeztek, már több szoba égett az első és második emeleten, s a szakértők szerint a lángok legalább félórával a riasztás előtt csaptak fel. Az önálló oltási kísérlet, az elkésett segélykérés is hozzájárult ahhoz, hogy olyan sok lett az áldozat - nyilatkozta a moszkvai tűzoltóság egyik illetékese.

Az ablakokon keresztül menekültek

Illetékesek közlése szerint 106 országból 280 diák lakott a kollégiumban. A hajnali órákig mintegy 200 személyt mentettek ki, illetve menekült ki az épületből. Többen akkor szenvedtek töréses sebesüléseket, amikor a lángok és a füst elől menekülve az ablakokon keresztül ugrottak ki.

A tűzvész keletkezésének okát még vizsgálják, s a szakértők nem zárják ki a gyújtogatás lehetőségét sem, ugyanis egyszerre nyolc szoba kapott lángra. Vlagyimir Filippov orosz oktatási miniszter szerint keresnek három, a kollégium első emeletén lakó afrikai diákot, akiket pár perccel a lángok felcsapása előtt kifutni láttak az épületből, s pillanatnyilag nem tudni, hol vannak.

Az elmúlt évtized legnagyobb moszkvai tűzesete

Fotó: EPA/NTV
A tíz év óta legnagyobb moszkvai tűzesetben több mint ezer négyzetméter nagyságú terület égett ki négy emeleten. Huszonnyolc ember veszett oda a lángoló pokolban, további három az ablakokból kiugorva szerzett sérüléseibe halt bele, egy személy pedig a kórházba tartó mentőautóban hunyt el. A kórházakba szállítottak közül hivatalos orosz közlés szerint húsz kínai, tíz-tíz vietnami, ecuadori, afganisztáni és angolai, kilenc pedig etióp. Rajtuk kívül még tizenhét ország állampolgárai találhatók a többnyire égési sérülést és füstmérgezést szenvedettek között. Ugyanakkor a moszkvai kínai nagykövetség közlése szerint 33 kínai diák sérült meg, s 17 eltűnt.