Valér
2 °C
8 °C

Helikopterről ugrottak be az elszabadult motorcsónakba

2001.07.20. 11:08
Kapcsolódó cikkek (1)
Ötvös Csöpit megszégyenítő módon állítottak meg csütörtök délután egy elszabadult motorcsónakot Siófokon. A negyven-ötven kilométeres sebességgel cikázó járművet helikopterrel közelítették meg, majd a légi rendészet egyik törzsőrmestere átugrott a hajóba. A két rendőr akcióját kitüntetéssel jutalmazzák.
Kitüntetik azt a rendőrt, aki élete kockáztatásával ugrott ki csütörtök délután egy helikopterből, hogy megállítson egy a Balatonon elszabadult motorcsónakot. A vízi rendészet délután fél hatkor kapta a bejelentést, hogy a siófoki vízisípályánál egy Lomac típusú motorcsónakból kiesett a vezető, majd a jármű nagy sebességgel önálló életet kezdett.

Ötvennel cikázott a motorcsónak

Turai Tamás, a Készenléti Rendőrség Légi Rendészeti Parnacsnokságának törzsőrmestere az Indexnek elmondta: mezei járőrszolgálatot tartottak a tó felett, amikor a rádión meghallották, hogy vezető nélkül száguldozik egy motorcsónak, amely veszélyezteti a fürdőzők életét. A több mint négy méter hosszú hajót kétezer köbcentis motor hajtotta, és negyven-ötven kilométeres sebességgel cikázott a nyílt vízen.

Mivel a vízi rendészet hajója nem tudta biztonsággal megállítani a járművet, ezért a helikopter segítségét kérték. Ekkor kezdődött el a türelemjáték, mivel a csónak gyakran változtatott irányt, így nehéz volt huzamosabb ideig közvetlen fölé kerülni. A pilóta azt a pillanatot próbálta elkapni, amikor egy hullám tetején lelassul a sebessége. Mintegy fél óra telt el, amíg sikerült a helikopternek olyan alacsonyra ereszkednie, hogy át lehessen ugrani a csónakba.

Mentőmellénnyel felszerelve körübelül másfél métert ugrott Turai Tamás, és egyenesen a hajóban landolt. Ezután már nem volt nehéz megfékezni az elszabadult járművet. Állítása szerint az érdem mégis Szutor Gyula őrnagyé, aki a helikoptert vezette.

A törzsőrmester húsz éve rendőr, és hét éve teljesít szolgálatot a légi rendészetnél. Ilyen bevetések azonban nem jellemzik a munkájukat. Feladatuk főként a tó figyelése, illetve elsodródott vízi járművek felkutatása.

Ismeretlen tettes ellen indul nyomozás

Az elszabadult hajó a vízisípálya üzemeltetésében nyújtott segítséget, illetve a tóba esett emberek mentését végezte. Lengyel Tibor, a Balatoni Vízi Rendészet osztályvezetője az Indexnek elmondta: amennyiben a helikopterrel nem sikerül megállítani a járművet, akkor egy nagyobb, fémtestű hajóval közelítették volna meg, hogy arról ugorjanak át. A siófoki kapitányság most ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Ebben vízi közlekedés veszélyeztetése és foglalkozás körében elkövetett gondatlanság egyaránt szóba jöhet.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az Indexet arról tájékoztatta, hogy a két rendőrt a Készenléti Rendőrség parancsnoka pénzjutalomban részesíti.