Eleonóra
-1 °C
2 °C

Őrizetben az amerikai motorokra utazó tolvajok

2006.05.04. 10:38
A magyar vámosok a múlt héten közölték, hogy több, az Egyesült Államokban ellopott és hamis számlával vámkezelt, drága motort foglaltak le, és ezzel legalább 10 millió forint értékű csempészetre derítettek fényt, de a tényleges kárérték elérheti a 100 milliót is. Közben őrizetbe vettek húsz embert az Egyesült Államokban a lopott motorok ügyében.

Őrizetbe vettek húsz embert azzal az indokkal, hogy a gyanú szerint tagjai voltak egy bűnözői körnek, ami nagy értékű motorkerékpárokat lopott el az Egyesült Államokban, majd Magyarországra csempészte azokat, közölték rendőrségi és ügyészségi illetékesek csütörtökön az Egyesült Államokban. A 20 tagú banda garázsokat tört fel, az ellopott járművek - Harley Davidsonok, Suzukik, Yamahák és Hondák - azonosítószámait megváltoztatta, új vázra szerelte a lopott alkatrészeket, vagy az eredeti járművet Magyarországra csempészte. A legtöbb motort New York államban lopták el, de Connecticutban és Floridában is tevékenykedett a banda.

A magyar vámhatóság a múlt héten közölte, hogy több, az Egyesült Államokban ellopott és hamis számlával vámkezelt nagy értékű motort foglalt le. A vámügyi nyomozók az Amerikai Belbiztonsági Minisztériumtól kapott információ alapján bukkantak a drága járművekre. A magyar hatóságok a nyomozás akkori állása szerint közel 10 millió forint értékű csempészetre derítettek fényt, az amerikai hatóságoktól kapott információk ellenőrzése után ez az összeg a 100 millió forintot is megközelítheti.


Suzuki Hayabusa - ilyen motort is loptak

Az amerikai bejelentés szerint évente 300-400 motort lopott el a hálózat ezzel a módszerrel. A megtalált motorok között volt egy ötvenezer dollárra (10,3 millió forint) becsült Harley Davidson és egy Suzuki Hayabusa, amelyet 320 kilométeres óránkénti sebességével a világ leggyorsabb motorjának tartanak, mondta el egy rendőrségi illetékes. A járművek legtöbbje az Egyesült Államokban 10-12 ezer dollárt ért, Magyarországon 13-16 ezer dollárnak megfelelő áron (2,7-3,3 millió forint) lehetett eladni.