Edina
-12 °C
-3 °C

Magyar síelőket szabadítottak ki a hó fogságából Szlovákiában

2006.01.29. 15:45
Négy magyar síelőt mentettek ki a tátrai hegyi mentők. A fiatalok azért kértek segítséget, mert felismerték, hogy a csonttá fagyott és jéggel borított havon sem sílécen, sem anélkül nem lenne biztonságos tovább mozogni.

Négy magyar sízőt menekítettek ki a tátrai hegyi mentők, mert a fiatalemberek olyan jégborította terepre tévedtek, ahonnan veszélyes lett volna egyedül kiutat keresniük, ezért inkább a hegyi mentőket hívták segítségül.

Túlbecsülték

A húsz év körüli fiatalok azután hívtak segítséget, hogy felismerték: a Chopok lejtőin csonttá fagyott és jéggel borított havon sem sílécen, sem anélkül nem lenne biztonságos tovább mozogni.

A sípályától távolabbi, veszélyes terepre szorult magyar sportolókat szombat este szerencsésen kimentették, egyikük sem sérült meg - tájékoztatta a TASR szlovák hírügynökséget vasárnap a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) szolgálatvezetője, Ján Ilanovsky, aki szerint sok kevéssé tapasztalt magyar és lengyel síző gyakran túlbecsüli saját képességeit, ezért mentésre szorul.

Drága mentés

Július elsejétől Szlovákiában hatályba lép egy módosított törvény, melynek értelmében a hegyi mentők ajánlásait mellőző és a biztonsági szabályokat megszegő turisták a mentők szolgálataiért fizetni lesznek kötelesek.

A harminc és hetvenezer forint közötti mentési díjon túlmenően a szabályszegőkre akár hétszázezer forintig terjedő bírság is kiróható. A mentésre szorulók orvosi ellátásának és ápolásának költségeit a betegbiztosítók megtérítik, de csak abban az esetben, ha az illető érvényes európai betegbiztosítási kártyával rendelkezik.