Már kétezer fölött a miskolci fertőzöttek száma

2006.06.13. 14:26
Újabb 21 beteg került Miskolcon kórházba, miután a múlt hét óta sem sikerült Calici és Campylobacter baktériumokat az ÁNTSZ-nek teljesen eltüntetnie a vízvezeték-rendszerből. Az ügyészség is vizsgálódik.

Kétezer fölé emelkedett a szennyezett víztől megbetegedettek száma Miskolcon. A megyei tiszti főorvos elmondta, hogy a folyamatos járványügyi vizsgálatok, adatfelvételek és pontosítások alapján a bejelentett megbetegedettek száma eddig összesen 2145. Újonnan 21 beteg került kórházba - közölte Bodnár Judit.

Calici és Campylobacter

Az ÁNTSZ a vízminőséget folyamatosan vizsgálja. A hatékony fertőtlenítés ellenére a szennyezés még biztonsággal nem zárható ki, mert a vezetékekben lehet olyan pangó víz, amit a fertőtlenítésére használt klór még nem ért utol. A betegek székleteiből a vizsgálatok eddig összesen 9 esetben Calici vírust, 28 betegnél pedig Campylobacter baktériumot igazoltak.

A fertőzés emberről emberre terjedése a hasmenésben szenvedő betegek környezetében fordulhat elő, ezért megelőzésképpen a személyi higiénés szabályok betartására, gyakori kézmosásra, az illemhely fertőtlenítésére szólít fel az ÁNTSZ, amely a vízfogyasztásra vonatkozó szigorú vízforralást továbbra is fenntartja.

Az ügyészség is beszállt

A vezetékes vizet 10 perces forralás után lehet fogyasztani, zöldség, gyümölcs mosásához, tisztításához, mosogatáshoz, fogmosáshoz is forralt víz használata javasolt. Ügyészségi vizsgálat is indult a miskolci vízszennyezés miatt, miután helybéliek a vádhatósághoz fordultak az ügyben. A HavariaPress úgy tudja, hogy konkrét feljelentés érkezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségre.

Veres László, a miskolci városháza szóvivője korábban azt mondta, hogy a borsodi megyeszékhely területének egynegyedén fertőzött a víz, a város többi részén nincs és nem is volt probléma. Leskó György, Miskolc polgári védelmi vezetője vasárnap azt közölte, hogy a vízszennyeződés mintegy 43 ezer embert érint.  • Hírek
  • Hitelkártya