Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Csoportosan raboltak ki középiskolásokat

2006.11.22. 21:15
Fiatalkorú fiúk sorozatosan raboltak el középiskolásoktól elsősorban mobiltelefonokat, egy feljelentés után a rendőrség térfigyelő kamerákkal azonosította őket. A fiatalok semmilyen megbánást nem tanúsítottak.

Erőszakos bűncselekmények tömegével, elsősorban csoportos rablással gyanúsítja a rendőrség Miskolcon azokat a fiatalkorú fiúkat, akik hasonló korú társaikat rabolták ki, közölte Bánhegyi Péter, a miskolci rendőrkapitányság életvédelmi alosztályvezetője szerdai sajtótájékoztatóján. A 14-17 éves diákok alig három hét alatt sorozatosan követték el a bűncselekményeket.

Elfogásukra az a támadásuk szolgáltatta az alapot, ami múlt hétfőn történt Miskolcon, a Szemere parkban. Ekkor az egyébként nyolc fős társaság három tagja verbuválódott össze, és támadt rá két középiskolásra, akiket megfenyegettek és kiraboltak. Korábban már érkeztek hasonló jellegű rablásról bejelentések a rendőrségre, amelyek arra utaltak, hogy azonos elkövetői körről van szó.

Kamerák előtt raboltak

A fiatalokat a borsodi megyeszékhely térfigyelő kameráinak segítségével azonosították, így sikerült éppen rablás közben tetten érni a belvárosban három gyanúsítottat. A kihallgatások alkalmával mindhárman beismerték a bűncselekményt, valamint nyolc, korábban elkövetett rablást.

Bánhegyi Péter beszámolt arról, hogy a fiúk semmilyen megbánást nem tanúsítottak, sőt a három-négy fős csoportokban portyázók versengtek egymással, hogy egy-egy nap ki tud több telefonhoz jutni. További öt társuk is látótérbe került, akikkel közösen, néha-néha bűntársakat cserélve más erőszakos bűncselekményt is elkövettek. Elsősorban mobiltelefonokat, illetve más technikai készülékeket zsákmányoltak, ezeket később értékesítették.

„A diákok kihallgatásán bizonyossá vált, hogy jó bulinak, vagány cselekedetnek tartották a gyengébbek elleni támadásokat, nem mérlegelve azt, hogy amit tesznek, az bűncselekmény, és súlyos büntetés - öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés - szabható ki velük szemben" - fűzte hozzá Bánhegyi Péter. A nyolc - miskolci, harsányi, mezőcsáti és kázsmárki lakhellyel rendelkező - fiatalt a bíróság csoportos rablás megalapozott gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezte.