Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Ír lány lett a világ legszebbje

2003.12.07. 10:34
Írország szépét, Rosanna Davisont választották szombaton az idei világszépének (Miss World) a dél-kínai Szanja (Sanya) üdülõvárosban rendezett versenyen. A 19 éves Davison - Chris de Burgh pop-rock énekes lánya - mögött a második helyen az iráni származású kanadai Nazanin Afshin-Jam végzett. A harmadik pedig a házigazdák bûszkesége, a kínai Kuan Csi (Guan Qi) lett. A 106 résztvevõ között a magyar Tóth Eszter is indult, de nem jutott be a húszas döntõbe.
A dublini egyetemen régészeti tanulmányokat folytató, illetve szociológiát és mûvészettörténetet hallgató Davison bemutatkozása során elmondta, hogy kedvenc idõtöltése a sportolás, de kedvét leli a táncban, szereti a mozit és a jó zenét. Davison az elsõ hellyel 100 ezer dolláros pénzjutalmat is kap, s az elkövetkezõ egy évben elegett kell tennie a szépségkirálynõi címmel járó feladatoknak: elsõsorban gyermekek javára szervezendõ jótékonysági rendezvényeken kell megjelennie világszerte.

Tekintse meg a képeket.
A zsûri a döntéskor a versenyzõk szépsége mellett a fiatal hölgyek megjelenését, intelligenciáját és mûvészi képességeit is figyelembe vette. Az ítészek között helyet kapott Jackie Chan filmszínész és Candace Bushnell, a Sex and the City címû amerikai televíziós szappanopera forgatókönyvírója is. Chris de Burgh, akinek nevét Vörös ruhás hölgy (Lady in Red) címû dala tette ismertté világszerte, újságíróknak elmondta, hogy nagyon élvezte a versenyt, és "komolyan büszke" lányára.

Kínában most elõször rendeztek világszépségversenyt, s az esemény illeszkedik az ázsiai országnak a külföld elõtti megnyitását célzó célzó pekingi erõfeszítések sorába. Szanja városában 12 millió dolláros beruházással külön erre az alkalomra építették fel a versenynek otthont adó kongresszusi központot, s kínai vezetés reméli, hogy a versennyel szerzett hírnév turistákat vonz majd az üdülõvárosba.

A rendezõk becslése szerint világszerte mintegy 2 milliárd ember követte figyelemmel a televízió képernyõje elõtt a világszépe megválasztását.