Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Metánrobbanás egy szibériai bányában

2007.05.24. 07:57
Legalább 38-an meghaltak, amikor Szibériában metánrobbanás történt egy szénbányában. Százötvenkét bányászt már kiemnettek, a többiek azonban még mindig a föld alatt vannak.

Metánrobbanás történt csütörtökön reggel egy szibériai szénbányában. Legalább 38-an meghaltak, további 11 bányász sorsa egyelőre ismeretlen. A tárnákban és a vágatokban dolgozó 217 munkás közül százötvenkettőt már felszínre hoztak a bányamentők. A mentés munkálatai folytatódnak.

A kemerovói terület kormányzata ugyanakkor olyan jelentést adott ki, amely szerint 180 személyt hoztak már felszínre. A kimentettek között négy sérült van, hárman égési sérüléseket szenvedtek, a negyedik zúzódásokat. A mentés munkálatai folytatódnak.

A nyugat-szibériai Kemerovói terület novokuznyecki Jubilejnaja szénbányájában következett be a robbanás, közel az Uljanovszkaja bányához, ahol 110 bányász vesztette életét metánrobbanás következtében ez év márciusában - jelentették orosz hírügynökségek helyi tisztségviselők közléseire hivatkozva. Mindkét bányát a Juzskuzbasszugol vállalat üzemelteti. 194 bányász és a bánya műszaki felügyeleti részlegének 23 szakembere tartózkodott a bányában a robbanás idején.

A vizsgálatok első eredményei szerint az okozta a robbanást, hogy valaki illetéktelenül, engedély nélkül beavatkozott a bánya elektronikus biztonsági rendszerének működésébe, aminek következtében a műszerek kisebb metánkoncentrációt mutattak a ténylegesnél. A terület kormányzója a tulajdonos vállalatot tette felelőssé a történtekért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!