Mátyás
-6 °C
1 °C

Megbénították a Magyar Távirati Irodát

2001.09.19. 14:31
Minden bizonnyal nem szabotázs történt, amikor elvágták Magyarország legjelentősebb hírügynöksége által használt adatátviteli kábeleket. Az Erzsébet híd budai hídfőjénél mintegy hetven méter hosszú vezetéket loptak el a föld alól. A Magyar Távirati Iroda hírszolgáltatását ezzel több órára bénították meg.
Mintegy hetven méter hosszú föld alatti vezetéket loptak el ismeretlen tettesek kedd este az Erzsébet híd budai hídfőjénél. A kábel elvágásával több órára megbénították a Magyar Távirati Iroda (MTI) hírszolgáltatását.

Feltehetőleg feldarabolták, majd teherautóra rakták

Gencsi Péter, a MATÁV üzemeltetési igazgató-helyettese az Indexnek elmondta: az eset nem egyedi, számtalan esetben történt már hasonló lopás. Az elkövetők lemennek a kábelaknába, ahol elvágják, majd feldarabolják a vezetéket. Ezután teherautóra rakodják, és egy órán belül már el is hagyják a helyszínt. A felhajtó felújítása miatt most amúgy sem lehetett feltűnő néhány munkásruhába öltözött ember. Az Index számításai szerint a tettesek mintegy százezer forintért tudnak túladni a zsákmányon.

Az MTI Magyarország legjelentősebb hírügynöksége, amely tudósít belföldi és külföldi eseményekről egyaránt. Így számos televízió, újság és rádió vesz át tőlük híreket. Ennek tekintetében a Matáv néhány összeköttetést ideiglenesen, más útvonalon biztosított, de ezek korántsem voltak elegendőek. A hiányzó kábelt a délelőtt folyamán kicserélték, de a kapcsolat helyreállítása estig is eltarthat.