Gerzson
-3 °C
2 °C

Újra füstöl a St. Helen hegy

2005.03.09. 11:35
Hatalmas füst- és hamufelhőt lövellt ki a St. Helen hegyi vulkán egy kisebb földrengést követően. A tudósok nem tartanak a huszonöt éve felrobbant vulkán újbóli kitörésétől, ugyanakkor a hegy tizenöt kilométeres körzetében bármikor bekövetkezhet egy robbanás.

Hatalmas hamu és porfelhőt lövellt ki magából a Washington államban lévő St. Helen hegyi vulkán kedden kora este, jelentette az AP. A hegy huszonöt éve, 1980 májusában egy hatalmas kitörés következtében felrobbant. Az atombombához hasonló erejű detonáció hatalmas körzetben tarolta le a környező erdőket, a ritkán lakott területen ötvenheten életüket vesztették.

Az 1986 óta nyugodt vulkán tavaly szeptemberben kelt újra életre, pár kisebb kilövelléstől eltekintve azonban eddig nyugodt maradt. A keddi az 1980-as kitörés óta tapasztalt legnagyobb kilövellés volt, a szeizmológusok és a vulkanológusok szerint azonban pillanatnyilag nem fenyeget nagyobb kitörés.

"Nem számítunk újabb robbanásra, nyilatkozta az AP hírügynökségnek Peggy Johnson szeizmológus. A vulkán működését folyamatosan figyelő kutatók szerint a kráterben nem gyűltek össze gázok, és nagyobb repedések sincsenek a lávakamrán.

A keddi kilövellést egy órával egy kisebb, a Richter-skála szerinti kettes erősségű földrengés előzte meg.

A kutatók szerint ugyanakkor a vulkán tizenöt kilométeres körzetében bármikor bekövetkezhet egy, a huszonöt évvel ezelőttihez hasonló robbanás, ezért a hegy környékét már tavaly szeptemberben lezárták.