Gerzson
-3 °C
2 °C

Mandulaműtét miatt agyhalál

2005.04.20. 20:28
Az agyhalál állapotába került egy négyéves kunszentmiklósi kisfiú, akit egy hete műtöttek meg a Kecskeméti megyei kórházban. Az RTL Klub szerint Márk szerveit kioperálják. A család ugyanis felajánlotta a kisfiú szerveit mások életének megmentéséért. Márkot ezután lekapcsolják a gépekről. A család azt szeretné, ha kiderülne, hogy ki a felelős kisfiuk haláláért.

A kisfiúnak április 13-án altatásban vették ki a manduláját, majd a műtét végén az altatóorvos észlelte, hogy légzési elégtelenség alakult ki a betegnél - írja a HavariaPress. Megnyitották a légcsövét és egy szövetdarabot, feltehetően egy manduladarabot találtak ott, a szövetdarab elzárta a légcsövet, és az oxigénhiány miatt nem sokkal később a kisfiú agya leállt.

Műhiba?

Az újraélesztett kisfiút gépekre tették, de az állapota nem javult, az agyhalálból nem tért vissza. Márkot kedden speciális mentő vitte a budapesti Bethesda gyermekkórházba. A történtek miatt már elrendelték a vizsgálatot a Kecskeméti Kórházban.

A kórházban is elismerik, hogy nem vették észre a bent maradt szövetdarabot. "Nagy valószínűséggel a bent maradt szövetdarab idézte elő a légzési elégtelenséget, ezt eltávolítottuk természetesen, szövettani vizsgálatra elküldtük. És belső vizsgálat indult" - nyilatkozta az RTL Klub Híradójának Dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházának orvosigazgatója.

Felajánlják a szerveit

A kereskedelmi tévé információi szerint a kórházban hat napig azt mondták a szülőknek, hogy a kisfiú azért nincs magánál, mert mély altatásban van. Ezt azzal indokolták, hogy Márk állapotának javulását várták. Mikor látták, hogy nincs változás, akkor küldték el a kisfiút Budapestre. Itt pedig az orvosok azonnal megállapították, hogy a kisfiúnál beállt az agyhalál.

Az RTL Klub szerint Márk szerveit kioperálják. A család ugyanis felajánlotta a kisfiú szerveit mások életének megmentéséért. Márkot ezután lekapcsolják a gépekről. A család azt szeretné, ha kiderülne, hogy ki a felelős kisfiuk haláláért. Nem pénzt akarnak, azt mondják, ennyivel tartoznak 4 éves kisfiúknak, akinek szerdán van a születésnapja.

A mentőben halt meg

Legutóbb márciusban történt hasonló eset, amikor a Baranya megyei Szentegáton élő kisgyereknek hetekkel a mandulaműtét után vérezni kezdett a torka, ezért újra beszállították Szigetvárra. Az ottani kórházban nincs fül-orr-gége osztály, ezért az ügyeletes orvos továbbküldte a beteget Pécs felé. A mentőben nem volt orvos, ezért Pécsről egyidejűleg elindítottak egy rohamkocsit, rajta egy doktorral. A terv szerint félúton találkoztak volna, és a kisfiút a másik jármű vitte volna tovább. A kisfiú azonban nem sokkal indulás után a mentőautóban elhunyt.