Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Osztálytársa állába döfte ceruzáját

2007.10.20. 12:59
Egy örmény származású kisfiú miatt áll a bál egy debreceni általános iskolában. A rendkívül rossz magatartású, agresszív gyerek szinte terrorizálja osztálytársait. Szülei tíz éve jöttek el hazájukból, helyzetük azóta nem tisztázódott.

Önkormányzati vizsgálat indul a debreceni Műhelytelepi Általános Iskolában, mivela Debrecen Televízióban megjelent egy riport arról, hogy egy kilencéves kisfiú terrorizálja diáktársait. A gyermekeikért aggódó szülők a rendőrség és a sajtó segítségét kérték, mert amióta beíratták a fiút, azóta gondok vannak vele: kést hord magánál, verekszik, volt hogy törött üveggel szorította sarokba az egyik kisdiákot, társai valósággal félnek iskolába menni.

A szülők pohara akkor telt be, amikor a gyerek pár napja ceruzával állon szúrta és megrugdosta egyik osztálytársát. Először a rendőrséghez fordultak, de azt a választ kapták, hogy mivel kiskorúról van szó, nem tudnak ellene eljárást indítani.

A helyi tévének nyilatkozó szülők szerint az iskola igazgatónője mindenről tudott, mégsem tett meg mindent az iskola rendjének megtartásáért. Az igazgató viszont azt állítja, az elmúlt egy évben minden érintett szervvel felvette a kapcsolatot, egy héttel ezelőtt pedig levélben kérte az önkormányzat oktatási osztályának segítségét.

Vizsgálat indul

"Én a médiából értesültem, hogy mi folyik a Műhelytelepi Általános Iskolában" - mondta az Indexnek Halász D. János, az oktatási ügyekért felelős alpolgármester. Halász D. János szerint több hibát is elkövettek az iskola illetékesei, és azért kell részletes, mindenre kiterjedő vizsgálatot indítani, hogy kiderüljön, kit milyen felelősség terhel azért, hogy idáig fajulhatott egy gyerek beiskolázása. "Az igazgató, az osztályfőnök, a gyermekvédelmi szakemberek egyaránt hibázhattak, meg kell nézni milyen intézkedéseket tettek és mit mulasztottak el, kiket vontak be a megoldás keresésébe és azok mit tettek".

Az iskola főépülete (Forrás)

A politikus elmondta azt is, hogy a helyzetet némileg speciálissá teszi, hogy menekült státuszú a kisfiú, így a migrációs hivatallal is fel kellettt volna venni a kapcsolatot. "De ez lényegében mindegy is, az a fontos, hogy a tanköteles korú menekült gyerekeknek egy másik iskola, a Csapókerti Általános Iskola van kijelölve" - tette hozzá Halász, aki nem érti, hogy akkor miért vették fel a Műhelytelepibe a gyereket. A politikus azt sejti, hogy a kvóta kitöltése miatt iskolázták be.

Az alpolgármester azt is az igazgatónő szemére veti, hogy bár a gyerek több mint egy éve jár az iskolába, egészen a múlt hétig nem tájékoztatta az iskola fenntartóját, azaz az önkormányzatot a gyerek kezelhetetlen magatartása miatti gondokról. A politikus úgy tudja, hogy a gyereket eleve úgy vették fel az iskolába, hogy nincsenek hivatalos papírjai, és még egyetlen védőoltást sem kapott meg. Halász D. János azt sem érti, miért várt a múlt hétig a levélírással az intézményvezető.

Senkiföldjén

"A kisfiút tavaly szeptember közepén iskoláztuk be, de a viselkedése csak az utóbbi időben vált ennyire súlyossá" - magyarázta az Indexnek Dohy Éva, a Műhelytelepi Általános Iskola igazgatója, hogy miért csak a múlt héten írtak az önkormányzatnak.

A kilencéves M. Artur szülei tíz éve érkeztek két gyerekkel Magyarországra Örményországból, azóta állnak idegenrendészeti eljárás hatálya alatt és ügyükben semmiféle előrelépés nem történt ennyi idő alatt. Artur már magyar földön született, de állampolgárságot eddig nem kapott, mint ahogy szülei és két idősebb testvére sem. A hontalan család haza sem mehet, mert egyfelől Örményországban sincs rendezve a státuszuk, másfelől nem is valószínű, hogy haza akarnának menni.

"A kisfiú 2005-ben még a Csapókerti Általános Iskolába járt, ahonnan hivatalos távozási papírral és bizonyítvánnyal érkezett hozzánk, azzal az ajánlással, hogy kis létszámú osztályba kellene felvenni. Mi a nevelési tanácsadó javaslatára vettük fel az egyik ilyen osztályunkba. Mellesleg a Műhelytelepi iskola is egyike a menekült gyerekek beiskolázására kijelölt intézményeknek" - részletezte Artur iskolaváltásának körülményeit az igazgatónő, hozzátéve, hogy Artur két testvére szintén nem az alpolgármester által említett csapókerti iskolába jár.

Menekültsors

A gyerek minősíthetetlen viselkedése jól tükrözi családja kálváriáját. Az örmény menekültek sokáig a debreceni befogadótáborban laktak, majd pár éve döntöttek úgy, hogy nem maradnak ott tovább, és jelenleg egy nyári lakban élnek. "A nevelési tanácsadóban többször is voltunk a gyerekkel, próbáltunk segíteni rajta. Folyamatosan tájékoztattuk a családsegítőt is, a migrációs egyesülettől is kértünk segítséget, de sajnos semmi nem változott" – mondta az igazgatónő.

Az iskola napközije

Az állonszúrós eset után sürgősséggel kérték az ideggondozót, hogy vegyék kezelésbe a gyereket. Október 11-én már meg is vizsgálták, legközelebb október 24-én lesz vizsgálat. A gyerek kezeléséhez a helyi örmény kisebbségi önkormányzat nyújt segítséget.

A migrációs hivatal munkatársai most elintézték, hogy a hideg időben lakhatatlan házból a bicskei táborba mehessen a család. A háromgyerekes örmény házaspár egyébként féléves tartózkodási engedéllyel él Magyarországon, azaz hathónaponta meg kell újítaniuk az engedélyt. E tíz éve tartó tarthatatlan helyzet megoldását szeretnék elérni a debreceni migrációs hivatal munkatársai, most próbálják minisztériumi szintig vinni a család ügyét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!