Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Elfogták a százmilliós tahitótfalui műkincslopás gyanúsítottjait

2005.04.18. 13:01
A rendőrség elfogta a tahítótfalui műkincslöpás három gyanúsítottját, akiket azóta előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság. A százmillió forint értékű műkincsek közül eddig 55 milliónyi került elő, tájékoztatta az MTI-t a rendőrség.

Elfogták a százmilliós tahitótfalui műkincslopás gyanúsítottjait, közölte az MTI-vel a rendőrség hétfőn. Az elkövetők tavaly november 25-én feltörték egy gyűjtő családi házát Tahitótfalun és onnan több száz éves, részben védett műkincseket, így többek között XVI-XIX. századi festményeket, kandallóórákat, gyertyatartókat, ikont, szobrot, tükröt, elefántcsont-berakásos ládát, széket, arany ékszereket és szőnyeget vittek magukkal.

A bűncselekménnyel okozott lopási kár meghaladja a százmillió forintot, mondta a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője. Horváczy Emese hozzátette, március 19-én a főváros III. kerületében elfogták T. Józsefet. A gyanúsított által használt gépkocsiból a helyszínen lefoglaltak egy gondolaszéket és egy videó kazettát, amelyen a bűncselekmény során eltulajdonított műtárgyak szerepeltek.

Még ugyanezen a napon tahitótfalui lakásán elfogták S. Balázst, akinek a kertjében, a vízóraaknába rejtve megtaláltak két kandallóórát, amelyek egyértelműen a bűncselekményből származnak. A rendőrség lopással gyanúsítja a két férfit, akik azonban a vallomástételt megtagadták, tette hozzá a szóvivő.

Az újabb adatok alapján a rendőrök április 13-án egy harmadik férfi, K. László gépkocsijából további hét darab, bűncselekményből származó festményt foglaltak le. Így a büntetőeljárás eredményeként összesen mintegy 55 millió forint értékű műkincs került meg.

A nyomozók még kutatnak négy festmény, egy elefántcsonttal berakott asztal, két gyertyatartó és az eltulajdonított arany ékszerek után, mondta a rendőrségi szóvivő. A három gyanúsított előzetes letartóztatásban van.