Judit
2 °C
7 °C

Ötszázmilliós műkincsért perlik a magyar államot

2004.09.16. 16:07
A felperes Courbet Birkózók című festményét, valamint Daugbigny, Rodin és Vonmenzel egy-egy ceruzarajzát követeli vissza a Szépművészeti Múzeumtól. Báró Hatvany Ferenc unokája szerint az alkotások összértéke ötszázmillió forint, és az állam tulajdonjoga nincs bizonyítva.
Pert indított a magyar állam és a Szépművészeti Múzeum ellen báró Hatvany Ferenc unokája, akinek jogi képviselője négy műtárgy kiadását kérte csütörtökön a Fővárosi Bíróságon. Cardoso Maria Diana, a Tanzániában élő Hatvany-unoka ügyvédje azt mondta, hogy a szóban forgó festmény és három rajz tulajdonjoga és öröklésének kérdése nem lehet vitás, a műtárgyakat a magyar állam köteles kiadni.

A felperes - aki Courbet Birkózók című festményére, valamint Daugbigny, Rodin és Vonmenzel egy-egy ceruzarajzára tart igényt - az alkotások összértékét 500 millió forintban jelölte meg.

Pontatlan nyilvántartásra hivatkoznak?

Az elsőrendű alperes, a Szépművészeti Múzeum és a másodrendű alperes, a magyar állam jogi képviselője azzal az érveléssel kérte a kereset elutasítását, hogy a perben követelt műtárgyak a magyar állam tulajdonában vannak, azokat a Szépművészeti Múzeum vagyonkezelési szerződés alapján birtokolja. Mint az ügyvéd kifejtette, Hatvany Alexandra, Hatvany Ferenc lánya a második világháború után elhagyta Magyarországot és az állampolgársági törvény címén 1951-ben megfosztották állampolgárságától, vagyonát elkobozták, ez az eljárás során közvetve bizonyítást nyert. Mint perbeszédében mondta, a magyar állam a kiadni kért műtárgyak tulajdonjogát ezáltal megszerezte.

Az ügyvéd szerint a felperes által hivatkozott múzeumi törzsnyilvántartás az eredet tekintetében nem precíz, az abban szereplő letéti bejegyzés ugyanis csupán az előzményre utal, arra, hogy Hatvany Alexandra a műtárgyak esetében közérdekből múzeumi elhelyezést kért. A múzeumi törzsnyilvántartás a tulajdonba vételt rögzíti, a közgyűjtemény az állami tulajdon kezelőjévé vált.

A felperes képviselője szerint az állam tulajdonjoga nincs bizonyítva, nincs kormányhatározat a felperesi jogelőd, az 1968-ban elhunyt Hatvany Alexandra állampolgárságának megfosztásáról, és nem igazolható annak kihirdetése.

A bíró a végzésében határozathozatal céljából szeptember 23-ra halasztotta a tárgyalást.

Amerikai sztárügyvéd

Soós B. Tibor ügyvéd úgy tájékoztaott, a műkincsper idén tavasszal kezdődött, azután, hogy felröppent a sajtóban a hír, Ed Fagan amerikai sztárügyvéd pert indít a Magyar Köztársaság ellen a Hatvany-hagyaték ügyében. Az ügyvéd akkor úgy nyilatkozott, hogy a szerinte törvénytelenül, az örökösök hozzájárulása nélkül magyarországi múzeumokban "fogva tartott" festmények visszaadását vagy megváltását akarja elérni.

Soós B. Tibor aggályosnak tartotta a felperesi legitimációt azon az alapon, hogy a három élő Hatvany-leszármazott - a Hatvany-unoka és Hatvany Ferenc két, Svájcban illetve Franciaországban élő lánya - korábban Németországban a hagyaték ügyében közös jognyilatkozatot tett, amelynek tartalma nem ismert.

Az ügyvéd azt is elmondta, hogy a magyar állam négy évvel ezelőtt már kiadott egy, szintén a Szépművészeti Múzeumban őrzött Hans Canon-festményt Hatvany Ferenc egykori gyűjteményéből. Az eredetileg banki letétbe helyezett képet a szovjetek hurcolták el, majd a hetvenes években juttatták vissza Magyarországra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?