Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Négyszáznál is több halott az indiai ítéletidőben

2005.07.28. 11:40
Legalább négyszázharmincan vesztették életüket a Mumbaira zúduló zuhatagban szerda óta. A helyenként egy méternyi eső dombokat sodort el, autókat rendezett útakadályokká és elárasztotta a nemzetközi repülőteret is. Egy olajfúrótoronynak hajó ütközött, a tűzben legalább nyolcan meghaltak.

Legalább nyolcan életüket vesztették, húszan eltűntek India eddigi legsúlyosabb olajfúrótornyi katasztrófájában, jelentette a BBC. Az állami Oil and Natural Gas Corporation (ONCG) egyik, Mumbaihoz közeli tengeri fúrótornyával a monszunviharban egy tengeri fúróhajó ütközhetett. A fúróplatformon tűz ütött ki, mintegy négyszáz munkás a tengerbe menekült a lángok elől.

A mentőalakulatok eddig háromszázötven munkást mentettek ki a hullámok közül, írja a BBC. Az ONCG egyelőre nem kívánt nyilatkozni a tragédia okáról, mint mondták a vizsgálatot a rossz idő hátráltatja.

Az olajfúrótorny mintegy százötven kilométerre van Mumbai partjaitól. A városra kedden átlagosan hatvanöt centiméter eső zúdult, egyes részeken egy métert is megközelítette a vízhozam.

Az özönvíz és a földcsuszamlások legalább négyszázharminc ember halálát okozták. A városban több ezren ragadtak irodaépületekben. A város repülőtere víz alatt áll.

Az özönvíz elsodorta az autókat, amik barikádokat képeznek az utcákon, tovább nehezítve a mentést. A város környékén egy faluban száz embert temetett maga alá egy sárfolyam, jelentette a BBC. A város északi elővárosában, Saki Nakában egy dombot mosott el a víz.

Mumbai India pénzügyi központja, így a katasztrófa eddig legalább száztízmillió dolláros kárt okozott, írja a BBC.