Alfréd
-2 °C
2 °C

Elnézést kért Demszkytől a városházi múmia gyilkosa

2005.02.17. 13:41
Elnézést kért a főpolgármestertől a "városházi múmia" gyilkosa. A K. Tibor brutális megölésével vádolt T. György László nem tagadta az ellene felhozott vádakat, de elmondása szerint nem anyagi haszonszerzés miatt ölt. A gyilkosság emléke a mai napig kísérti és bántja az is, hogy kellemetlenségeket okozott Demszkynek.

Tíz év hat hónap börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság a "városházi múmiaügy" vádlottját, emberölés miatt. A 37 éves romániai állampolgárságú vádlott az ítélet szerint 2002. őszén meggyilkolta a szállásadóját a Főpolgármesteri Hivatal pincéjében. Az 51 éves budapesti áldozat holttestére csak jó háromnegyed évvel később, 2003 július végén találtak rá építési munkákat végző dolgozók. A mumifikálódott tetemről eleinte azt sem lehetett megállapítani, hogy mi okozta a halálát, és csak a boncolás nyomán vált nyilvánvalóvá, hogy a férfi gyilkosság áldozata lett.

Az utolsó szó jogán elnézést kért Demszky Gábortól a "városházi múmia" gyilkosa a bírósági tárgyalásán. A vádlott közölte, hogy megbánta tettét, és elnézést kér a főpolgármestertől az általa okozott kellemetlenségek miatt. Mint mondta, a gyilkosság emléke a mai napig kísérti, és megkönnyebbült, amikor a rendőrök elfogták.

Ütött, szúrt

A Fővárosi Bíróságon tavaly október 26-án kezdődött a főpolgármesteri hivatal pincéjében talált mumifikálódott holttest ügyében indított büntetőper. A K. Tibor brutális megölésével vádolt T. György László nem tagadta az ellene felhozott vádakat, de elmondása szerint nem anyagi haszonszerzés miatt ölt.

2002. novemberében, "egy pontosan nem azonosítható munkanapon" reggel a vádlott és K. Tibor elmentek a Főpolgármesteri Hivatal pincéjébe, hogy onnan csempéket és különféle építési anyagokat lopjanak el. A vádlott és K. Tibor József között azonban vita alakult ki, aminek végén K. elővett egy zsebkést, mire T. arcon rúgta, majd miután az a földre rogyott, tenyerének élével nyakon ütötte.

A feltápázkodó sértett kezében azonban továbbra is ott volt a kés, ezért a vádlott gyomorszájon rúgta, majd ököllel arcon ütötte. Ezt követően K. Tibor a késsel lábonszúrta a vádlottat, aki ezen teljesen feldühödve a pincében lévő törmelék közül felkapott egy deszkalapot, és azzal többször nagy erővel K. fejére ütött. Végül a földre eső sértett kezéből kivette a zsebkést, és többször hátba szúrta.

Az öngyújtó vezetett a gyilkoshoz

K. súlyos fej- és koponyasérülést szenvedett, valamint késszúrások érték testének több pontját is. A rendkívül durva sérülések, illetve a heveny idegrázkódás és sokk következtében rövid időn belül meghalt. Ezt látva a vádlott a holttestet a pince egyik eldugott helyén lévő mellékhelyiségbe rejtette. K. mumifikálódott holttestét 2003. július 29-én találták meg.

A nyomozókat az áldozat ruhájában talált öngyújtó vezette nyomra, annak felirata alapján ugyanis következtetni tudtak a férfi munkahelyére. Miután azonosították a kilétét, a rendőrök azt is megállapították, hogy eltűnése idején nála lakott albérletben egy munkatársa is. Mint kiderült, az albérlőnek több hónapos tartozása volt, a főbérlő pedig fel akarta újítani a fürdőszobáját. Ezért elhatározták, hogy közösen csempét lopnak a Főpolgármesteri Hivatal Városház utcai pincéjéből, mivel a vádlott, aki korábban ott dolgozott, tudta, hogy ott építési anyagokat tárolnak.

A bíróság csütörtökön kihirdetett ítélete nem jogerős, ellene a vádlott és védője enyhítésért, az ügyész súlyosbításért, a mellékbüntetés tartalmának felemeléséért és a kényszergyógykezelés elrendelése érdekében jelentett be fellebbezést. A bíróság fenntartotta a vádlott előzetes letartóztatását.