Mátyás
-6 °C
1 °C

Múmiákkal tele ért partot a kísértethajó

2006.05.29. 12:17
Kísértethajó bukkant fel a Bermuda-háromszög közelében. A kis yachton tizenegy múmia sodródott az amerikai partok felé. A rejtély Afrikából indult, az áldozatok illegális bevándorlók.

Kísértethajóra bukkantak a barbadosi hatóságok 70 tengeri mérföldre - csaknem 130 kilométerre - a sziget legkeletibb csücskétől. A névtelen, jelöletlen, hatméteres yacht fedélzetén tizenegy, színes golftrikóba öltöztetett, mumifikálódott holttestet találtak.

Legendás vizek

A kísértethajó felbukkanása rögtön pletykákat indított útjára, végtére is Barbados a Bermuda-háromszög közelében található. De az egyik mumifikálódott áldozat búcsúlevele és egy, a Senegal Airlines légitársaság járatára szóló jegy előkerülése sokat segített a hatóságoknak a rejtély megoldásában, írja a Guardian.

"Szeretnék pénzt küldeni családomnak Bassadába [egy szenegáli városba]. Szeretnék elnézést kérni és elbúcsuzni. Ez életem vége, itt, a nagy marokkói tengeren" - állt a levélben.

Embercsempészek áldozatai

A rejtélyes történet apró darabjainak összerakása és az áldozatok időközben fellelt rokonainak meghallgatása után a következő megállapításra jutottak a hatóságok. A hajó Afrika partjainál, a Zöld-foki Szigeteknél kezdhette viszontagságos útját. A hajó tulajdonosa, egy spanyol férfi azt ígérte az Európába vágyó illegális bevándorlóknak, hogy hajójával elviszi őket a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre.

A hajóra negyvenen jelentkeztek, de többen már akkor visszafordultak, amikor kiderült, hogy a spanyol helyett szenegáli legénység vezeti majd a yachtot. Volt olyan utas, aki az indulás után ugrott a vízbe a hajóról.

A yacht Mauritánia partjainál bajba került, egy másik hajó sietett a segítségére. Egy ideig vontatták a yachtot, ami később rejtélyes módon levállt a vontatóról - a hatóságok szerint machetével vágták el a vontatókötelet. A működésképtelen yachtot magával ragadták az Atlanti-óceán áramlatai

Ötvenezer euróért utazhattak a halálba

Több utast feltehetően a viharok ragadhattak el a fedélzetről, az utolsó tizenegy túlélővel az éhség és a kiszáradás végezhetett - valamikor januárban. Az immár hivatalosan is kísértethajóvá váló yacht ezután még több száz kilométert sodródott nyugat felé, hogy négy hónapi hánykódás után végül Amerika partjainál kössön ki.

A nyomozók most a spanyol embercsempész felkutatására készülnek. A rejtélyes tengerész csak a kísértethajó utasaitól mintegy 50 000 eurót (13 millió forintot) zsebelt be.

A hatóságok szerint a megközelítőleg negyven áldozat eltörpül a legújabb embercsempés-útvonalnak számító zöld-foki szigeteki útvonal eddigi megközelítőleg ezer áldozata mellett. A kockázatok azonban nem riasztják el a menekülőket, a múlt héten három bárkán 188 menekült érkezett a Kanári-szigetekre.