Sára, Márió
2 °C
6 °C

Vesztegetésért ítélték el a munkaügyi felügyelőt

2006.10.06. 11:22
Jogerősen másfél év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla azt a kaposvári munkaügyi felügyelőt, aki 2002-ben többször megvesztegetett egy vállalkozót Somogyban.

A táblabíróság a 36 éves Tóth Gábort hivatalos személy által folytatólagosan elkövetett vesztegetésben találta bűnösnek. Egyben enyhítette a Somogy Megyei Bíróság által korábban kiszabott két év szabadságvesztés büntetést, mert nem találta megalapozottnak, hogy a vádlott tettét üzletszerűen követte volna el.

A vádirat szerint az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség Somogy megyei munkatársa 2002-ben megbírságolta egy betéti társaság tulajdonosát. A két férfi között mégis jó viszony alakult ki, mert a felügyelő azt mondta a vállalkozónak: a bírság összege méltányos, és rajta múlt, hogy nem kapott nagyobb büntetést.

Az ellenőrzés után a vádlott és a vállalkozó többször családostól is találkozott egymással. Tóth Gábor felajánlotta, hogy segítséget nyújt a cég munkaügyi szerződéseivel és nyilvántartásaival kapcsolatban, valamint elintézi, hogy az esetleges jövőbeni munkaügyi vizsgálatok során a hivatal elnéző legyen. Egyben tudtára adta, hogy ártani is tud neki, jóindulatának pedig ára van.

A cégvezető ezért 2002 nyarán néhányszor kifizette a vádlott tankolásait, valamint elintézte, hogy ő és családja záróra után ingyen fürödhessen a csokonyavisontai termálfürdőben.Tóth Gábor több munkát is szerzett a férfinak, amiért ellenszolgáltatást várt, de a vállalkozó már nem akart fizetni.

A vizsgálatot 2004 februárjában, egy névtelen írásbeli bejelentésre rendelték el a korrupt felügyelővel szemben.