Emőke
-4 °C
9 °C

Három embert ölt meg a mustgáz

2004.11.03. 12:29
Két idősebb és egy középkorú embert ölt meg a mustgáz egy Somogy megyei borospincében. A katasztrófavédelem szerint az alattomos gázzal telített helyiségeket alaposan ki kell szellőztetni.
Három ember halálát okozta a mustgáz a Somogy megyei Zala községben, közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese szerdán.

Molnár Sándor tájékoztatása szerint két hetven év körüli idős ember, egy férfi és egy nő, valamint egy 50 éves férfi, feltehetőleg az egyikük fia vesztette életét. A tűzoltók légzőkészüléket használva hozták fel az áldozatokat a borospincéből. A tűzoltókat nem sokkal 8 óra után értesítették, ám azt nem tudni, hogy ki és milyen gyanú alapján kért segítséget. Vass Ferenc, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt mondta: egyelőre nem tud tájékoztatást adni a baleset körülményeiről.

Dobson Tibor, az Országs Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az Indexnek elmondta: a mustgáz a bor erjedésekor keletkezik. „Alattomos, színtelen, szagtalan, mérgező gáz” – közölte, hozzátéve, a borospincékbe szüret idején égő gyertyával érdemes bemenni. „Ha a gyertya magától elalszik, akkor feltehetőleg mustgáz van a helyiségben” – ismertette, azt tanácsolva, hogy ilyen esetekben alaposan ki kell szellőztetni a pincét.

A szóvivő elmondta, hogy évente általában 12-15 ember hal meg mustgáz miatt, idén azonban a mérgezéses esetek már meghaladták ezt a számot.